Putin și Lukașenko, întâlnire. Chirieac: Doreşte să îl atragă în acest conflict. Încearcă să îi forţeze mâna
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: kremlin.ru
Sursa foto: kremlin.ru
Președinții Federației Ruse și ai Belarusului, Vladimir Putin și Alexander Lukașenko, se vor întâlni, astăzi, la Moscova. Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac despre această mișcare în plin război în Ucraina.

"Putin doreşte să îl atragă în acest conflict. Încearcă să îi forţeze mâna"

"Este evident că Vladimir Putin doreşte să îl atragă pe Aleksandr Lukașenko în acest conflict. Până  acum, dictatorul Lukașenko, fost preşedinte de CAP, de colhoz, înante de 1991, şi de atunci aflat în permanență la putere în această ţară numită multă vreme "Belarus, ultima dictatura din Europa", a reușit să stea în afara conflictului. Sigur că teritoriul său a fost folosit ca platformă de lansare pentru tancuri şi avioane împotriva Ucrainei, dar efectiv Belarusul nu a intrat în război cu Ucraina. Fostul colhornic este foarte şiret.

Acum, se pare că Putin încearcă să îi forţeze mâna. "Haide cu arme, şi bagaje, şi militari mai ales în războiul împotriva Ucrainei”, fiindcă Rusia are lipsă categorică de soldaţi experimentaţi şi, în general, de personal. Ruşii nu se înghesuie să vină la război, după cum bine ştiţi. Îi ia cu arcanul. Să vedem dacă va reuşi, de această dată, Putin.

"Lukașenko s-a aflat la putere mai bine de 30 de ani graţie sprijinului Moscove"

Să nu uităm că Lukasenko s-a aflat la putere mai bine de 30 de ani graţie sprijinului Moscovei, iar în ultimii ani, cel puţin când a apărut scandalul cu jurnalistul care îl critica pe Lukașenko şi Lukașenko a deturnat un avion, care zbura de la Istanbul în Polonia, să aterizeze la Minsk pentru a-l aresta,  au fost demonstrații, au fost manifestații, Lukațenko a rămas la putere", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3 CNN.

Ce ar urma să se discute

Președinții Federației Ruse și ai Belarusului, Vladimir Putin și Alexander Lukașenko, se vor întâlni vineri la Moscova, a informat serviciul de presă de la Kremlin, scrie Interfax. Cei doi var urma să facă front comun împotriva sancțiunilor impuse de către Uniunea Europeană.

"Este planificat să se ia în considerare aspectele cheie ale dezvoltării ulterioare a relațiilor ruso-belaruse de parteneriat și alianță strategică, precum și cooperarea de integrare în cadrul statului Uniunii", a spus serviciul de presă. Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că în timpul întâlnirii de la Novo-Ogaryovo este așteptată o conversație detaliată între cei doi lideri. Lukașenko, la rândul său, a spus că la întâlnirea cu Putin intenționează să discute probleme de securitate, apărare, precum și relațiile economice dintre cele două țări. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel