Putin se pregătește de alegerile din 2024, deși nu și-a anunțat oficial candidatura. Cu ce vrea să îi convingă pe ruși pentru un nou mandat? (surse)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin a început pregătirile pentru alegerile prezidenţiale din 2024.    

Anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin a început pregătirile pentru alegerile prezidenţiale din 2024, pornind de la premisa că acestea vor avea loc la data stabilită şi cu participarea actualului şef al Kremlinului, relatează vineri cotidianul rus Kommersant, citat de EFE.

Potrivit ziarului, reprezentanţii administraţiei prezidenţiale de la Moscova au început consultările pe tema scrutinului cu comunitatea de experţi ruşi.

Pentru moment, pregătirile au un 'caracter preliminar' fără 'contururi ideologice', deşi se crede că această campania se va axa pe 'unitatea' naţiunii pe fondul invaziei ruse în Ucraina pe care Kremlinul o numeşte 'operaţiune militară specială'.

Reprezentanţii Kremlinului vor urmări îndeaproape alegerile regionale din septembrie 2023 pentru a trage concluziile potrivite în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2024, notează cotidianul rus.

Următoarele alegeri prezidenţiale din Rusia ar urma să aibă loc la 17 martie 2024, iar campania electorală, aşa cum a fost planificată, ar trebui să înceapă în decembrie 2023.

Vladimir Putin (70 de ani), aflat la putere din 2000, şi-a anunţat participarea la alegerile din martie 2018 cu patru luni înainte ca acestea să aibă loc, adică în decembrie 2017, aminteşte EFE.

Amendamentele la Constituţie adoptate în 2020 au 'şters' practic cele patru mandate prezidenţiale ale lui Putin de până acum, oferindu-i posibilitatea de a candida la alegerile prezidenţiale din 2024 şi din 2030, adică încă două mandate a câte şase ani.

Putin personal, preşedinte din 2000 (cu pauză între 2008 şi 2012, când a exercitat funcţia de premier), nu a anunţat încă dacă va candida sau nu, potrivit Kommersant, scrie Agerpres.

Cu ce îi poate convinge Putin pe ruși?

Campania lui Vladimir Putin depinde, în mod direct, de rezultatul războiului din Ucraina. În ultimele luni, trupele ruse au avut mari probleme pe front.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării revendică a revendicat astăzi victoria în orașul Soledar.

Capturarea orașului de către Rusia le permite permite trupelor sale să înconjoare forțele ucrainene din orașul din apropiere, mult mai mare, Bahmut.

Din punct de vedere al relațiilor internaționale totuși, Rusia a rămas prietenă cu foarte puține state importante după invadarea Ucrainei.

La acest aspect Putin poate miza pe relația aparent bună cu Beijingul. Rusia și China au avut schimburi comerciale record în 2022, însumate la 1.280 de miliarde de yuani (190 de miliarde de dolari).

În orice caz, relația este dintre Vladimir Putin și Xi Jinping este foarte imprevizibilă. În ciuda recordului de schimburi comerciale, Uniunea Europeană rămâne cel mai mare partener al Chinei. Doar două țări din bloc - Olanda și Germania - au relații comerciale cu Beijingul mai scumpe decât Kremlinul (245 de miliarde de dolari).

Mai mult decât atât, Beijingul se îndoiește din ce în ce mai mult de sobrietatea deciziilor sale și de capacitatea de a ieși din „capcana” aventurii din Ucraina, fără pierderi majore.

„Putin a înnebunit”, a declarat un oficial chinez pentru Financial Times, zilele trecute, sub condiția anonimatului. „Decizia de a invada a fost luată de un grup foarte mic de oameni [din Rusia]. China pur și simplu nu înțelege Rusia”, a explicat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel