Data actualizării:
Data publicării:

Putin s-a dat de gol singur că a trucat alegerile. Cifrele, preluate de la ucrainieni, nu mai corespund

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Vladimir Putin pretinde că și-a obținut cel de-al cincilea mandat cu 87% din voturile exprimate. Un rezultat care îl plasează alături de Stalin și Ceaușescu, în clasamentul dictatorilor care își confirmă poziția cu alegeri trucate. O cifră prezentată de Biroul Electoral de la Moscova îl dă însă de gol.

Nici nu mai trebuie amintit că observatorii independenți au lipsit de această dată de la centrele de votare din Rusia, că au fost împiedicați toți concurenții liderului de la Kremlin să se înscrie în cursa electorală, permițându-se doar participarea a doi contra-candidați...Cei care au declarat public că votează cu Putin.

În aproximativ 29 de regiuni, inclusiv cele mai predispuse la proteste, votul a avut loc electronic, o metodă concepută pentru a facilita fraudarea. Dar, principala problemă pentru regimul de la Moscova nu a fost înlocuirea buletinelor de vot cu unele ”curate”, pe care votanții să nu fi scris cu pixul mesaje anti-război sau anti-Putin, ci prezența la urne. Absenteismul era singura metodă de protest care nu implica arestarea protestatarului iar participarea la scrutin ar fi fost probabil mult mai scăzută dacă nu erau folosite atât mecanismele de presiune, cât și de recompensare a votanților. Autoritățile au organizat concerte la centrele de votare și tombole, au oferit cadouri , iar funcționarii publici au fost amenințați de șefi și controlați dacă au votat în cele trei zile ale scrutinului. De asemenea, la secțiile de votare au fost văzuți fermieri sau muncitori în ținută de lucru, sosind în grup compact cu vehicule ale angajatorilor, care s-au asigurat că, astfel, se pun bine cu autoritățile locale, care la rândul lor primiseră sarcină să crească prezența la urne din partea șefilor de la centru.

Cea mai bună dovadă că au fost manipulate cifrele sunt însă rezultatele anunțate de Moscova privind voturile exprimate în „noile teritorii” ocupate de Rusia în Ucraina. În aceste regiuni, autoritățile electorale au declarat că există aproximativ 4,6 milioane de votanți înregistrați, iar prezența a fost de peste 78%. Cifra de 4,6 milioane de cetățeni cu drept de vot este în concordanță cu statisticile ucrainene de dinainte de 24 februarie 2022, dar nu mai corespunde corespunde populației care trăiește azi în zonă. După doi ani de război și mii de victime, regiunea este pustiită, ucrainienii refugiindu-se în vest, iar rusofonii în est. Ekaterina Schulmann, analist la Centrul Carnegie pentru Rusia și Eurasia din Berlin, a declarat pentru Politico că doar o armată de ”suflete moarte” putea vota pentru ca regimul lui Putin să obțină rezultatele invocate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel