Data publicării:

Putin, pus în corzi de către guvernul de la Stockholm: Un nou pas important către aderarea Suediei la NATO. Când se va lua decizia

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Social-democrații Suediei, aflati la guvernare, vor decide pe 15 mai dacă vor răsturna deceniile de opoziție față de aderarea la NATO, o mișcare care aproape sigur ar duce Suedia în pragul de a cere aderarea la alianța celor 30 de națiuni.

Invazia Ucrainei de către Rusia a declanșat o regândire urgentă a politicii de securitate atât în ​​Suedia, cât și în Finlanda. Președintele finlandez, Sauli Niinisto, este așteptat săptămâna aceasta să-și anunțe sprijinul pentru înaintarea unei cereri.

Anunțul lui Niinisto, din 12 mai, va declanșa ceea ce probabil vor fi câteva săptămâni agitate în care harta arhitecturii de securitate a nordului Europei ar putea fi redesenată.

„Astăzi nu știm care va fi decizia”, a declarat secretarul partidului social-democrat, Tobias Baudin, la postul public suedez. „Mesajul nostru este că pe 15 mai va fi luată o decizie de luare a unei poziții în privința aceasta”.

Social-democrații - cel mai mare partid din Suedia din ultimii 100 de ani - țin trei ședințe digitale de partid săptămâna aceasta pentru a analiza opinia membrilor despre apartenența la NATO înainte de decizia finală a conducerii din weekend.

Între timp, parlamentul efectuează o revizuire paralelă, între toate partidele, a politicii de securitate, care urmează să fie raportată pe 13 mai.

„Vreau să am asta pe masă înainte de a lua o decizie”, a declarat duminică prim-ministrul Magdalena Andersson într-o dezbatere pe tema NATO la televiziunea suedeză de stat.

Când ar putea fi depusă cererea?

O cerere oficială de aderare la NATO ar putea fi făcută la summitul alianței din iunie de la Madrid și este probabil să fie accelerată, deși obținerea semnăturilor tuturor celor 30 de membri ai alianței ar putea dura până la un an.

Nealinierea militară a fost mult timp o bază politică pentru mulți suedezi și, în timp ce sprijinul pentru aderarea la NATO a crescut brusc, mulți rămân încă nesiguri.

O decizie de a solicita aderarea la NATO ar înfuria cu siguranță Moscova, care a amenințat că va staționa arme nucleare în Kaliningrad.

Partidele de stânga și Verzii au respins cererile de aderare, în timp ce restul opoziției vrea să meargă înainte.

„Întrebați Ucraina dacă ar fi preferat să fie în NATO”, a declarat Ulf Kristersson, liderul Moderaților, cel mai mare partid de opoziție, în timpul dezbaterii NATO.

„Trebuie să căutăm o protecție comună împreună cu alte democrații și să susținem valorile noastre comune”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel