Putin, plan secret. Ce urmăreşte de fapt
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Bombardamentele ruse în Siria vizează tot mai puțin gruparea Statul Islamic (SI), conform unei analize a firmei americane IHS. Documentul sugerează că Rusia este preocupă mai puțin de terorism și mai mult de a ajuta regimul sirian, deşi scopul declarat al armatei ruse este lupta împotriva terorismului.

Dacă în primul trimestru din 2016, 26% dintre bombardamentele ruse au vizat SI, această cifră a scăzut la 22% în al doilea trimestru și la 17% în al treilea trimestru, explică serviciul de analiză a conflictului din Irak și Siria al IHS, IHS Conflict Monitor, relatează Agerpres care citează AFP. 

"În septembrie, președintele (Vladimir) Putin a declarat că misiunea Rusiei este de a lupta împotriva terorismului internațional și, mai exact, împotriva grupării Stat Islamic", a reamintit Alex Kokcharov, analist al IHS specializat pe Rusia.

"Datele noastre sugerează că nu se întâmplă acest lucru. Prioritatea Rusiei este de a oferi sprijin militar guvernului Assad și, foarte probabil, de a transforma războiul civil sirian dintr-un conflict multipartit într-un conflict binar între guvernul sirian și grupările jihadiste precum Statul Islamic", a spus el.

"Acest lucru slăbește posibilitatea de a oferi sprijin internațional opoziției" la regimul lui Assad, a adăugat analistul.

Statul Islamic, cea mai temută grupare jihadistă din lume și responsabilă de atentate sângeroase în mai multe țări, a proclamat în 2014 un 'califat' islamic pornind din zonele pe care le controla în Siria aflată în război și în Irakul vecin.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel