Putin: Occidentul este pe cale de a eşua, viitorul este în Asia
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 07 sep 2022, 11:43
WhatsApp
Putin: Occidentul este pe cale de a eşua, viitorul este în Asia - Foto Agerpres
Putin: Occidentul este pe cale de a eşua, viitorul este în Asia - Foto Agerpres
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că a subminat economia mondială, cu ceea ce el a prezentat drept o tentativă zadarnică şi agresivă a Vestului de a-şi impune hegemonia, şi a susţinut că puterile în ascensiune din Asia reprezintă viitorul, potrivit Reuters.

SUA şi aliaţii lor au impus Rusiei cele mai severe sancţiuni din istoria modernă pentru ceea ce Putin prezintă drept o 'operaţiune militară specială' în Ucraina, răspuns care - potrivit Kremlinului - echivalează cu o declaraţie de război. Adresându-se Forumului Economic Estic de la Vladivostok, în Extremul Orient, Putin a declarat că sancţiunile împotriva Rusiei au înlocuit pandemia de COVID-19 ca principală ameninţare pentru economia mondială.

'Vorbesc despre febra sancţiunilor occidentale, cu tentativa sa impertinentă şi agresivă de a impune modele de comportament altor ţări, de a le priva de suveranitatea lor şi de a le subordona voinţei lor', a declarat Putin.

Potrivit preşedintelui rus, Occidentul încearcă să-şi impună lumii voinţa, dar că puterea sa este în declin, fiindcă originea creşterii mondiale se află acum în Asia. 'Schimbări ireversibile şi chiar tectonice au avut loc în relaţiile internaţionale', a declarat Putin.

Moscova va sfida încercările Occidentului de a scoate ţara de pe scena globală

'Rolul ţărilor şi regiunilor dinamice şi promiţătoare, în principal regiunea Asia-Pacific, a crescut considerabil', a adăugat el.

Rusia nu poate fi izolată, a susţinut totodată preşedintele rus, subliniind că Moscova va sfida încercările Occidentului de a scoate ţara de pe scena globală. Putin a declarat că Rusia vede mai multe oportunităţi de intrare pe pieţele din Orientul Mijlociu şi Iran, în urma impunerii de către Occident a unor sancţiuni severe ca răspuns la campania militară a Rusiei în Ucraina.

Referitor la impactul acestor sancţiuni asupra ţării sale, Vladimir Putin a spus că economia rusă se confruntă cu ceea ce el a numit drept agresiune financiară şi tehnologică din partea Occidentului, deşi a recunoscut că unele sectoare industriale şi regiuni întâmpină dificultăţi.

Putin a insistat că sancţiunile occidentale care îi vizează ţara reprezintă un pericol pentru întreaga lume şi şi-au demonstrat lipsa de viziune, în timp ce lume se îndreaptă spre Asia.

Occidentul a subminat economia mondială prin încercările sale 'agresive' de a-şi impune dominaţia asupra lumii, spune Putin

Occidentul a subminat economia mondială prin încercările sale 'agresive' de a-şi impune dominaţia asupra lumii, fără a reuşi să oprească ascensiunea regiunii Asia-Pacific, consideră preşedintele rus. Pe tema crizei alimentelor, Putin a spus că Moscova a făcut tot posibilul ca Ucraina să poată să-şi exporte cerealele, însă aceasta nu a rezolvat problema alimentară.

El a spus că problemele de pe piaţa mondială a alimentelor ar putea să se intensifice şi că o catastrofă umanitară se profilează. Putin a spus că va discuta cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, despre limitarea destinaţiilor navelor care exportă cereale ucrainene, întrucât 'cele mai sărace ţări' nu au acces la ele.

'Excluzând Turcia ca mediator, practic toate cerealele care pleacă din Ucraina nu merg în cele mai sărace ţări, ci în Europa. Doar două din 87 de nave merg în ţările în curs de dezvoltare. 60.000 de tone din 2 milioane' de tone, a declarat Putin în cadrul sesiunii Forumului Economic Estic de la Vladivostok, oraş-port pe coasta rusă a Pacificului, potrivit EFE.

'Merită să ne gândim cum să limităm destinaţiile exporturilor de cereale şi altor produse alimentare de-a lungul acestui traseu. Negreşit, voi vorbi despre asta cu preşedintele Turciei, Erdogan', a spus el.

Printre invitaţii la forum se află cel mai înalt legislator chinez Li Zhanshu, actualmente nr.3 în Partidul Comunist chinez. Putin a declarat că China va plăti Gazprom pentru gazele sale în devize naţionale, pe baza unei parităţi de 50+50 între rubla rusă şi yuanul chinezesc, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?