Putin, obiectivul Rusiei în Siria
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Obiectivul Rusiei în Siria este "stabilizarea puterii legitime" și a da o "lovitură decisivă" terorismului, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, în contextul în care se reiau la Geneva discuțiile asupra conflictului sirian, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Noi nu am stabilit obiectivul de a ne amesteca în afacerile interne ale Siriei", unde Rusia intervine militar din septembrie 2015 în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, a dat asigurări Putin, în timpul unei întâlniri cu ofițeri din flota rusă care s-au întors acasă din această țară sfâșiată de război.

Aliat fidel al regimului de la Damasc, Rusia are "sarcina de a stabiliza puterea legitimă în țară și a da lovitura decisivă terorismului internațional", a adăugat el.

După aproape șase ani, războiul din Siria a făcut peste 310.000 de morți și a dus la strămutarea a milioane de persoane.

"Cu cât mai repede țara va trece la o reglementare politică, cu atât comunitatea internațională va avea mai multe șanse să oprească ciuma teroristă pe teritoriul sirian", a spus Putin, potrivit imaginilor televiziunii ruse.

Aceste declarații survin în contextul în care discuțiile de pace între reprezentanții regimului sirian și ai opoziției se reiau joi la Geneva și rebelii sirieni pro-turci au anunțat "eliberarea totală" a orașului Al-Bab, ultimul fief în nordul Siriei al grupării jihadiste Stat Islamic (SI).

În ianuarie, Rusia și-a retras grupul de portavioane din apele siriene, după ce a anunțat în decembrie că prezența sa militară în Siria va fi "redusă".

Grupul naval ce cuprinde în special singurul portavion rus în serviciu, Amiral Kuznețov, "a adus prejudicii semnificative grupurilor teroriste" și a contribuit la "crearea condițiilor pentru continuarea discuțiilor de pace între guvernul sirian și opoziția armată", și-a exprimat satisfacția Putin.

În opinia președintelui rus, în timpul misiunii lor în Siria, marinarii ruși "au contribuit direct la securitatea Rusiei".

"Aproximativ 4.000 de cetățeni ruși și circa 5.000 de cetățeni din (țări ale) fostei URSS" luptă, potrivit serviciilor speciale ruse, în rândurile SI în Siria, reprezentând o "amenințare enormă" pentru Rusia, a amintit el.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel