Data actualizării:
Data publicării:

Putin: Lansatoarele de rachete din Polonia și România sunt o amenințare pentru Rusia

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Vladimir Putin se declară îngrijorat de prezența echipamentelor NATO pe teritoriul României.

Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă după o întâlnire la Moscova cu premierul ungar Viktor Orban (vezi AICI), potrivit Agerpres.

Preşedintele Rusiei a atras atenţia asupra riscurilor admiterii Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică. "În documentele fundamentale ale Ucrainei este scris că vor să ia înapoi Crimeea, inclusiv prin mijloace militare. Nu este vorba despre ce spun public, ci despre ce scrie în documente. Să ne imaginăm că Ucraina devine membră NATO şi este aprovizionată cu armament, cu sisteme moderne de atac la fel ca cele din Polonia şi România. Şi vor lansa operaţiuni în Crimeea, ca să nu mai vorbesc de Donbas. Şi atunci vom lupta cu NATO? S-a gândit cineva la asta? Se pare că nu", a subliniat liderul de la Kremlin, citat de agenţia RIA Novosti.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Rusia susţine că aceste sisteme pot fi utilizate inclusiv în scop ofensiv. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Vladimir Putin a avertizat în mai multe rânduri că Rusia va reacţiona la instalarea sistemelor balistice în apropierea frontierelor ruse, potrivit Mediafax.

Ambasadorul Rusiei în Bulgaria

Anterior, Ambasadorul Federației Ruse în Bulgaria a vorbit despre garanțiile de securitate pe care Kremlinul le cere Occidentului.

Ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a detaliat cererea Moscovei ca NATO să revină la granițele sale din 1997, subliniind că acest lucru nu implică retragerea NATO din Bulgaria, într-un interviu acordat marți postului NOVA TV.

„Nu se pune problema țărilor care au aderat la NATO după 1997 să iasă NATO. Vorbim despre retragerea contingentului militar, a bazelor și a armelor strategice staționate pe teritoriul lor din 1997. Nu vorbim despre Bulgaria pentru că în acest moment nu aveți nici baze și nici armament ofensiv strategic, dar acest lucru ar trebui să preocupe România într-o oarecare măsură“, a menționat ambasadorul.

„Vorbim despre o atitudine principială, despre un anumit contingent militar, armamente strategice și baze situate pe teritoriu. Nu există nimic de acest gen în Bulgaria. Aș dori să subliniez că guvernul dumneavoastră a avut mare dreptate, după părerea mea, nu a vorbit dur despre această problemă și nu a încercat să facă aceste jocuri“, a explicat diplomatul.

Rusia nu acceptă ca Alianţa Nord-Atlantică să deţină trupe sau armament strategic ofensiv în România şi Bulgaria, a afirmat ambasadorul rus de la Sofia, Eleonora Mitrofanova, subliniind că Moscova respectă opţiunea acestor ţări de a fi membre NATO, conform Mediafax.

Rusia spune că Europa depinde de Nord Stream 2

Ca răspuns la o întrebare despre posibilele probleme cu livrările de gaze din cauza introducerii de sancțiuni împotriva Rusiei, reprezentantul a subliniat că Bulgaria nu va fi afectată.

„Cred că această variantă de desfășurare a evenimentelor nu implică Bulgaria. Rusia a fost întotdeauna, chiar și în perioadele dificile, un furnizor de încredere. În al doilea rând, dacă se vorbește despre problema în ansamblu, atunci este necesar să ne amintim de Nord Stream 2 și încercările constante de a-l bloca (citește continuarea AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel