Urmărește emisiunea live
Putin l-a sunat pe Lukașenko în dimineața zilei în care Rusia a invadat Ucraina. Ce i-a spus la telefon. "Am fost informat..."
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Putin l-a sunat pe Lukașenko în dimineața zile în care Rusia a invadat Ucraina. Ce i-a spus la telefon. "Am fost informat..." / Foto: aptură Video Ruptly YouTube
Putin l-a sunat pe Lukașenko în dimineața zile în care Rusia a invadat Ucraina. Ce i-a spus la telefon. "Am fost informat..." / Foto: aptură Video Ruptly YouTube
Vladimir Putin l-ar fi sunat pe Alexandr   Lukașenko în dimineața zile în care Rusia a invadat Ucraina.

Potrivit lui Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, la ora 5:00, pe 24 februarie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, l-a sunat și l-a informat că trupele ruse staționate în Belarus vor ataca Ucraina, scrie Pravda. Reamintim însă că atacul asupra Ucrainei este numită de Putin o "operațiune militară specială", el refuzând să recunoască public că Rusia a invadat Ucraina.

„Trebuia să folosească un grup de trupe care au rămas pe teritoriul Belarusului. Și am fost informat despre asta la ora 5 dimineața (ora Minskului), pe 24 februarie.”, a spus Lukașenko la o ședință comună a Consiliului Securităţii şi a Consiliului de Miniştri.

Alexandr Lukașenko susține că înainte de luarea acestei decizii, serviciile de informații din Belarus și Rusia au descoperit mai multe divizii antiaeriene și de rachete în imediata vecinătate a graniței cu Belarus din Ucraina. „Erau gata să lovească trupele ruse staționate pe teritoriul belarus.”, a mai spus liderul de la Minsk.

Potrivit lui Lukașenko, odată cu aprobarea deciziei de a începe „operațiunea militară”, Rusia a lansat o lovitură preventivă asupra acestui armament greu.

„Dacă nu s-ar fi făcut acest lucru, aceste rachete ar fi lovit Gomel și Mozir”, crede autoproclamatul președinte al Belarusului.

Kremlinul nu a publicat nicio informaţie despre această convorbire telefonică.

Șapte zile de război în Ucraina. Cum a început totul

Rusia a atacat Ucraina joi, 24 februarie, la primele ore ale dimineții. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat atunci o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters.

"Am luat decizia pentru o operaţiune militară", a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene 'să depună armele' şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Vladimir Putin a indicat atunci că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale. Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina, precizează Agerpres.

VEZI ȘI: Război Rusia - Ucraina - ziua 7. Curtea Internaţională de Justiţie, audieri privind războiul din Ucraina. Acuze de genocid / LIVE TEXT / VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel