Data publicării:

Putin îşi declară 'susţinerea' pentru Erdogan înaintea alegerilor din Turcia: Un lider cu 'obiective ambiţioase'

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat un sprijin puternic joi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan, care se confruntă luna viitoare cu alegeri prezidenţiale şi parlamentare dificile, salutând un lider cu "obiective ambiţioase", relatează AFP.  

Putin s-a exprimat în cadrul unei ceremonii organizate prin videoconferinţă cu ocazia inaugurării primei centrale nucleare din Turcia, construită de Rusia, salutând un 'proiect emblematic' în relaţiile dintre Moscova şi Ankara.

Această centrală 'este un exemplu convingător a tot ceea ce dumneavoastră, preşedinte Erdogan, faceţi pentru ţara dumneavoastră, pentru dezvoltarea economiei sale, pentru toţi cetăţenii turci', a spus Putin.

'Vreau să o spun fără ocolişuri: ştiţi cum să vă stabiliţi obiective ambiţioase şi încercaţi să le atingeţi cu încredere', a spus Putin în declaraţii deosebit de călduroase care atestă relaţia personală strânsă pe care cei doi lideri au dezvoltat-o în ultimii ani.

'Această ceremonie arată că guvernul turc şi preşedintele, personal, acordă o mare atenţie dezvoltării relaţiilor ruso-turce în toate domeniile', a continuat liderul de la Kremlin.

'Susţinem o astfel de atitudine şi suntem convinşi că o cooperare strânsă şi un parteneriat între Rusia şi Turcia sunt reciproc avantajoase', a insistat el.

Această dovadă clară de susţinere intervine în contextul în care Erdogan se află în plină campanie electorală pentru cu un dublu vot prezidenţial şi legislativ pe 14 mai, în ceea ce ar putea fi cele mai dificile alegeri de la venirea sa la putere în 2003.

Ajunşi la putere la începutul anilor 2000, Erdogan şi Putin şi-au consolidat relaţiile de aproape un deceniu, în special pe fondul tensiunilor dintre ţările lor şi Occident, notează AFP.

În pofida intereselor divergente, ei cooperează în mai multe domenii, cum ar fi Siria. De asemenea, preşedintele turc este unul dintre puţinii lideri care au relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, în ciuda conflictului din Ucraina.

Inaugurarea centralei de la Akkuyu este unul dintre simbolurile acestui parteneriat, 'unul dintre cele mai importante proiecte comune din istoria relaţiilor ruso-turce', a spus joi Putin.

Amintind că Moscova a trimis ajutor umanitar după cutremurul care a ucis peste 50.000 de persoane în Turcia, Putin a declarat că Rusia este 'întotdeauna gata să întindă o mână prietenească'.

'Suntem conştienţi de sarcinile dificile pe care guvernul şi preşedintele turc trebuie să le rezolve în domeniul reconstrucţiei (...) şi suntem gata să continuăm să oferim ajutorul şi asistenţa necesare partenerilor noştri turci', a declarat preşedintele rus.

Centrala nucleară de la Akkuyu (sud-estul Turciei), construită de consorţiul rus Rosatom, a primit joi prima sa încărcătură de combustibil nuclear în cadrul unei ceremonii la care au participat prin videoconferinţă atât preşedintele turc, cât şi omologul său rus, notează EFE.

Participarea lui Erdogan la eveniment era îndeosebi aşteptată după ce acesta îşi anulase evenimentele electorale pe care urma să le organizeze cu o zi în urmă şi joi, în urma unei indispoziţii acuzate marţi.

Guvernul turc a dezminţit miercuri seara zvonurile privind spitalizarea preşedintelui Erdogan şi stopul cardiac pe care l-ar fi suferit, explicând că acesta suferă de o gastroenterită, care este acum în curs de ameliorare.

În discursul său în format video, Erdogan a subliniat "pasul mare" care a însemnat expedierea primului transport de combustibil nuclear din Rusia în Turcia, pentru a furniza ţării energie nucleară produsă pe plan intern.

'Akkuyu este cea mai mare investiţie comună a Turciei şi Rusiei, în valoare de 20 de miliarde de dolari. Va acoperi 10% din necesarul nostru de energie electrică, este o investiţie strategică', a declarat Erdogan.

Guvernul turc a anunţat că, după ce combustibilul va fi încărcat în primul reactor, va începe o fază de testare şi primul reactor va începe să funcţioneze în cursul acestui an. Celelalte trei reactoare vor fi activate în ritm de unul pe an, după care centrala va avea o putere totală de 4.800 de megawaţi, potrivit EFE.

Cu toate acestea, cu câteva ore înainte de ceremonie, directorul general al Rosatom, Aleksei Lihaciov, a declarat pentru agenţia de presă rusă TASS că centrala va începe să funcţioneze normal abia în 2025.

De asemenea, Platforma de Mediu din Mediterana de Est (DAÇE) a declarat că "centrala nu va începe să funcţioneze odată cu livrarea combustibilului, deoarece construcţia ei nu a fost finalizată".

"Credem că este vorba de o manevră politică", afirmă (DAÇE), referindu-se la numeroasele inaugurări de infrastructură prezidate de Erdogan în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 14 mai.

DAÇE a criticat construirea centralei într-o zonă aflată la aproximativ 250 de kilometri de falia care, în februarie, a provocat un cutremur extrem de distructiv care a ucis peste 50.000 de persoane, scrie Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel