Data publicării:

Putin, îngrijorat că Ucraina ar putea lovi ținte importante din Rusia: "Sper că au auzit ce am spus"

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Vladimir Putin spune că nu s-ar fi luat încă o decizie privitoare la cum ar putea Rusia să răspundă în cazul în care Ucraina va lovi ținte în profunzimea teritoriului rusesc. Putin menționează de asemenea că speră ca țările NATO să-i fi auzit avertismentele, relatează Reuters. 

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova pregătește diverse modalități de a răspunde în cazul în care Statele Unite și aliații săi din NATO vor permite Ucrainei să utilizeze arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc pe teritoriul Rusiei, conform unor declarații publicate duminică.

„(Ministerul rus al Apărării) se gândește la cum să răspundă la posibilele atacuri cu rază lungă asupra teritoriului rus, iar acesta va propune o serie de răspunsuri,” a afirmat Putin într-o declarație video acordată reporterului Pavel Zarubin, difuzată pe contul de Telegram al acestuia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere aliaților Kievului de luni întregi să permită Ucrainei să folosească rachete occidentale, inclusiv ATACMS din SUA și Storm Shadow din Marea Britanie, pentru a lovi adânc pe teritoriul rus, limitând astfel capacitatea Moscovei de a lansa atacuri.

Putin, mai rezervat în a ataca verbal țările NATO

Putin a fost întrebat dacă țările NATO au luat în considerare avertismentele sale anterioare, conform cărora o astfel de măsură ar implica direct țările care furnizează Kievului rachete cu rază lungă de acțiune în conflict.

„Nu mi-au spus nimic despre asta, dar sper că au auzit,” a spus Putin. „Pentru că, desigur, va trebui să luăm și noi anumite decizii.”

Putin a adăugat că este prea devreme să vorbească despre cum, când și unde va răspunde Rusia, dar a subliniat că Moscova va fi nevoită să reacționeze corespunzător în cazul în care atacurile cu rază lungă de acțiune ar fi autorizate.

De asemenea, Putin a declarat că doar personal din țările NATO poate opera echipamentul specific pe care Ucraina îl dorește, întrucât Kievul nu dispune de specialiștii necesari.

„Armata ucraineană nu este capabilă să facă acest lucru independent, nu poate,” a spus Putin.

Trupele nord-coreene intră în luptă de duminică

Soldaţi nord-coreeni vor lupta împotriva trupelor ucrainene începând de duminica aceasta, a afirmat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cerând Occidentului să exercite "o presiune tangibilă" asupra Moscovei şi Phenianului ca urmare a acestei "escaladări", informează AFP şi Reuters.

"Potrivit serviciilor noastre de informaţii, pe 27 şi 28 octombrie Rusia va utiliza primii militari nord-coreeni în zonele de luptă", a anunţat Zelenski pe Telegram.

Volodimir Zelenski nu a precizat în ce sector de pe front vor fi trimişi soldaţii nord-coreeni şi nu a dat alte detalii.

Serviciul militar de informaţii al Ucrainei (GUR) a anunţat joi că primele trupe din unităţi ale armatei nord-coreene trimise în Rusia sunt deja desfăşurate în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate în august.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel