Putin este în alertă: „O lovitură de stat poate avea loc oricând”. O serie de aliați foarte apropiați ai liderului Kremlinului acceptă că „războiul e pierdut”
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 20 mai 2022, 09:21
WhatsApp
Presiunea sancțiunilor și retragerea din regiuni cheie ale Ucrainei: Putin pierde pe toate fronturile. Generalii din armata rusă sunt mult mai nervoși decât oligarhii
Presiunea sancțiunilor și retragerea din regiuni cheie ale Ucrainei: Putin pierde pe toate fronturile. Generalii din armata rusă sunt mult mai nervoși decât oligarhii
Înalții oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin cred că războiul din Ucraina este „pierdut”, ceea ce face șansele unei lovituri de stat mai probabile, spune un analist de la Moscova.

Șansele ca tiranul rus să declanșeze o lovitură nucleară scad, deoarece probabil că oamenii vor refuza să-i execute ordinul.

Cel puțin asta este de părere expertul și jurnalistului de investigație Christo Grozev, care sugerează că Putin își pierde puterea.

El spune că este puțin probabil ca oficialii de conducere să se supună comenzilor lui Putin de a lansa arme nucleare, deoarece nu au încredere că acesta va fi încă la putere peste trei luni.

„Cred că elita informată din cadrul forțelor de securitate este cea care înțelege că războiul este pierdut”, a spus Grozev pentru Radio Liberty.

El a spus că cercul apropiat al lui Putin înțelege că președintele va avea nevoie de o mobilizare totală în masă pentru a câștiga războiul, iar acest lucru ar provoca o „explozie socială” în Rusia.

Unii oameni de linie dura pot face presiuni pentru utilizarea armelor nucleare sau chimice, a avertizat Grozev.

Dar alții vor spune „destul este destul” și „este mai bine să nu irosim încă 10.000 de vieți ale soldaților și ofițerilor noștri”.

Grozev, investigatorul principal din Rusia pentru grupul de jurnalişti de investigaţie Bellingcat, a spus că una sau mai multe dintre cei „cinci oficiali” necesari pentru a lansa armele nucleare ale Rusiei ar putea sfârşi prin a-l sfida pe Putin.

„Și acest refuz va declanșa, cel mai probabil, o lovitură de stat, pentru că după refuzul de a respecta ordinul regelui, totul se va prăbuși foarte repede”, a adăugat el.

„Dacă Putin decide să dea un ordin de utilizare a armelor nucleare, el trebuie să fie sigur că toată lumea de-a lungul lanțului va îndeplini acest ordin”.

Dacă o persoană nu se conformează, Grozev spune că acesta va fi un „semnal de insubordonare” care ar putea duce la „moartea lui Putin”.

„Așa că până când nu va fi sigur că toată lumea se va conforma, nu va da acest ordin”, a adăugat el.

Se știe că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, precum și șeful personalului Apărării, Valery Gerasimov, ar trebui să sancționeze o lovitură nucleară.

În timpul războiului, Putin și-a propus să fie văzut în public cu un oficial care poartă servieta nucleară.

Jurnalistul a spus că personalități de rang înalt ale agenției de securitate FSB și ale organizației de informații militare GRU se pregătesc pentru viața după Putin.

El a spus că „elita FSB” știe exact câte trupe rusești au murit în Ucraina.

„Ei știu că această situație va scăpa în cele din urmă de sub control”, a adăugat Grozev.

„Acestea sunt acele părți ale forțelor de securitate care cunosc pericolele pentru regim și ei înșiși își pregătesc acum viitorul.

„Unii dintre ei caută o oportunitate de a-și scoate familiile din Rusia, toți caută modalități de a converti banii acumulați (realizați prin corupție în multe cazuri) în dolari și euro.

„Acesta este deja un fel de trădare din partea acestor oameni, pentru că ei nu urmează ordinele ideologice ale Kremlinului, ci se pregătesc pentru o realitate alternativă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?