Vladimir Putin va semna un acord cu Iranul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Președintele Rusiei Vladimir Putin a acceptat propunerea Ministerului rus de Externe de a semna un acord de parteneriat strategic cu Iranul.

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat propunerea Ministerului rus de Externe de a semna un acord de parteneriat strategic cuprinzător cu Republica Islamică Iran, scrie Vesti.ru. Aceasta rezultă dintr-un document postat pe site-ul oficial al actelor juridice.

„Considerăm oportun să semnăm acordul prevăzut de acest ordin la cel mai înalt nivel”, se arată în text.

Când ar putea fi semnat acordul

Un acord de cooperare strategică între Iran și Federația Rusă va fi semnat în timpul călătoriei în Rusia a președintelui iranian Masoud Pezeshkian, a declarat Abulfazl Zohrevand, membru al comisiei parlamentare pentru securitate națională și politică externă din Iran, scrie Interfax.

„El a menționat că acordul mult așteptat privind cooperarea strategică între cele două state va fi semnat în timpul viitoarei vizite a lui Pezeshkian în Rusia”, relatează agenția Tasnim, cu care a vorbit Zohrevand.

El a repetat, de asemenea, poziția autorităților iraniene conform căreia rapoartele potrivit cărora Iranul a furnizat Rusiei rachete balistice sunt neadevărate. Politicianul iranian a acuzat guvernele țărilor europene că ar încearcă să influențeze opinia publică pentru a împiedica procesul de dezvoltare a cooperării strategice între Teheran și Moscova.

Pe data de 10 septembrie, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia finalizează procedurile interne necesare pregătirii pentru semnarea la cel mai înalt nivel a unui nou acord interstatal de bază între Moscova şi Teheran. În cadrul unei întâlniri la Teheran cu Șoigu, Pezeshkian a anunțat activitatea guvernului iranian privind dezvoltarea relațiilor bilaterale. Potrivit agenției IRNA, Pezeshkian și Șoigu au discutat și despre pregătirile pentru participarea liderului iranian la negocierile de la summitul BRICS de la Kazan.

În plus, IRNA a citat declarații ale lui Șoigu, care a spus că mesajul președintelui rus Vladimir Putin, pe care l-a transmis președintelui iranian, afirmă că poziția Moscovei privind cooperarea cu Iranul pe probleme regionale nu s-a schimbat.

Citește și - Înalt responsabil iranian din domeniul securităţii, în vizită la Putin după noile sancţiuni împotriva Teheranului

Amintim faptul că preşedintele Rusiei Vladimir Putin s-a întâlnit joia trecută, la Sankt Petersburg, cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, generalul Ali Akbar Ahmadian, la doar câteva zile după ce Occidentul a anunţat sancţiuni contra Teheranului pentru presupusa furnizare de rachete balistice Moscovei, livrări pe care Iranul le neagă, conform EFE.

În debutul întâlnirii, care a fost transmisă de televiziunea de stat a Rusiei, Vladimir Putin a subliniat că, de la preluarea mandatului de către noul preşedinte al Iranului, Masud Pezeshkian, "nu a avut loc nicio schimbare în relaţiile (Iranului) cu Rusia".

"Apreciem faptul că relaţia de cooperare cu Rusia rămâne o prioritate pentru echipa noului preşedinte", a constatat preşedintele Rusiei, menționând faptul că îl aşteaptă "cu nerăbdare" pe omologul său iranian la summitul BRICS, programat pentru 22-24 octombrie, în Kazan, când cei doi preşedinţi s-ar putea întâlni în persoană.

Cu această ocazie, Vladimir Putin i-a transmis calde urări liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, menționând faptul că datorită acestuia "relaţiile de prietenie ruso-iraniene au dobândit o nouă dinamică" în ultimii ani, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel