Data publicării:
Putin dă vina pe prăbușirea URSS pentru decizia de a porni războiul neprovocat din Ucraina
Conflictele din fosta URSS, între care şi cel în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina, sunt, "bineînţeles", rezultatul "prăbuşirii Uniunii Sovietice", a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că seamănă discordie, relatează AFP.
"Ştim că Occidentul elaborează scenarii pentru a provoca noi conflicte în spaţiul CSI. Dar avem deja destule (conflicte)", a declarat el, în cadrul unei reuniuni cu responsabili ai serviciilor de securitate din ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente, care reuneşte fostele republici sovietice.
"Este suficient să ne uităm la ce se întâmplă în acest moment între Rusia şi Ucraina, la ce se întâmplă la frontierele anumitor ţări din CSI. Toate acestea, bineînţeles, sunt rezultate ale prăbuşirii Uniunii Sovietice", a adăugat el.
Preşedintele rus a mai afirmat că o "ordine mondială mai corectă" este pe cale să se formeze "printr-un proces dificil".
"O hegemonie unipolară se prăbuşeşte inexorabil, este o realitate obiectivă pe care Occidentul refuză categoric să o accepte. Şi vedem tot ce decurge de aici", a afirmat Putin.
"Agăţându-se de trecut şi încercând să ducă o politică de diktat în toate domeniile - de la relaţiile internaţionale la economie, trecând prin cultură şi sport - acest faimos Occident colectiv creează noi probleme şi noi crize", a mai spus liderul de la Kremlin.
Pe 16 septembrie, în cadrul unui summit regional asiatic, Vladimir Putin a pozat deja într-o contrapondere a lumii occidentale, exprimându-şi satisfacţia pentru "rolul tot mai mare al noilor centre de putere".
În trecut, Vladimir Putin a calificat prăbuşirea Uniunii Sovietice drept "cea mai mare catastrofă geopolitică" a secolului al XX-lea.
Putin se pregătește de semnarea anexării celor patru regiuni ucrainene. Zelenski a convocat Consiliul de Securitate Naţională
‘Preşedintele Volodimir Zelenski a convocat pentru mâine o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei. Ordinea de zi şi alte detalii vor fi anunţate ulterior’, a anunţat pe Facebook un purtător de cuvânt al preşedinţiei, Serhii Nikiforov, potrivit Reuters.
Într-o convorbire telefonică purtată anterior cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, Volodimir Zelenski a subliniat necesitatea unei ‘reacţii puternice’ din partea comunităţii internaţionale faţă de aceste ‘acte ilegale’ ale Moscovei.
Aceasta ‘subminează fundamentele dreptului internaţional’, a spus el, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidenţiale de la Kiev.
Kremlinul a anunţat joi că Putin va semna vineri tratatele care proclamă anexarea de către Moscova a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk (zona minieră Donbas, est), Herson şi Zaporojie (sud), unde au avut loc referendumuri de aderare la Rusia în perioada 23-27 septembrie, considerate de Kiev şi Occident drept nişte ‘simulacre’, desfăşurate sub ameninţarea armelor pe teritoriul ucrainean controlat de forţele ruse.
Potrivit responsabililor proruşi numiţi de Moscova în aceste teritorii, aflate sub controlul parţial al Moscovei, între 87,05% şi 99,23% dintre alegători au susţinut integrarea în Federaţia Rusă.
Regiunile pe care Rusia vrea să le anexeze reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei sau circa 100.000 de kilometri pătraţi, o suprafaţă similară cu cea a unor ţări precum Ungaria sau Portugalia, notează EFE.
Ceremonia semnării tratatelor de anexare la Kremlin survine în condiţiile în care niciuna din cele patru regiuni nu se află sub controlul deplin al trupelor ruse după şapte luni de război, nici măcar Lugansk, pe care Moscova a declarat că a cucerit-o integral în iulie.
Zelenski a declarat în mod repetat că aşa-zisele referendumuri sunt ilegale şi a avertizat cu privire la un răspuns viguros din partea Ucrainei, potrivit Reuters.
‘Integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită. Iar reacţia noastră la recunoaşterea de către Rusia a rezultatelor va fi foarte dură’, a declarat Zelenski, conform biroului său, în cursul unei convorbiri telefonice purtate joi cu premierul italian în exerciţiu Mario Draghi.
Anterior, Kremlinul avertizase că orice atac asupra teritoriilor (ucrainene) încorporate în Federaţia Rusă va fi considerat un atac împotriva Rusiei, ceea ce îi va permite să recurgă la întregul arsenal aflat în dotarea sa, inclusiv la armele nucleare, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News