Data publicării:

Putin consideră că URSS a greșit când a intervenit în Cehoslovacia și Ungaria, dar nu vede probleme la invadarea Ucrainei de către Rusia

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Putin a spus că SUA au făcut aceleași greșeli acum ca și Uniunea Sovietică în trecut.

Trimiterea trupelor sovietice pentru a suprima revoltele antisovietice și încercările de liberalizare în Ungaria comunistă în 1956 și Cehoslovacia în 1968 a fost o greșeală, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin la Forumul Economic de Est de la Vladivostok, potrivit RMX.

„Nu este corect să faci ceva în politica externă care dăunează intereselor altor popoare”, a spus Putin, referindu-se la poziția Rusiei conform căreia Occidentul se amestecă în treburile sale și ignoră preocupările sale de securitate cu privire la extinderea NATO către est.

Putin a spus că SUA au făcut aceleași greșeli ca Uniunea Sovietică, spunând că Washingtonul „nu are prieteni, ci doar interese”.

Criticii declarațiilor lui Putin spun că și Rusia dăunează intereselor Ucrainei după invazia din februarie 2022.

Războiul de independență al Ungariei din 1956 a fost înăbușit de tancurile și trupele sovietice, iar cel puțin 2.600 de soldați maghiari și-au pierdut viața în lupte. Primăvara de la Praga din 1968 s-a terminat după invazia forțelor sovietice, cu 137 de morți, potrivit istoricilor cehi.

În Ungaria, problema a intrat în lumina reflectoarelor după știrea că un manual de istorie rusă scris pentru elevii de clasa a XI-a de Vladimir Medinsky, fost ministru rus al culturii și actual consilier al lui Putin, a numit 1956 o „revoltă fas*istă”. Ambasada Rusiei la Budapesta a negat ulterior că în versiunea finală a manualului s-ar fi aflat această afirmație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel