Putin avertizează: Rusia ar putea renunța la acordul cu cereale, dacă Ucraina încalcă garanțiile
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Moscova își rezervă dreptul de a se retrage din acordurile de cereale, dacă Kievul își încalcă promisiunea de a nu folosi coridorul umanitar în scopuri militare, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin, la o ședință a Consiliului de Securitate.

Vladimir Putin a mai a spus în cadrul ședinței că Kievul a oferit Moscovei garanții că nu va folosi coridorul de cereale în scopuri militare.

"Am dat instrucțiuni Ministerului Apărării să reia participarea noastră deplină la acest demers. În același timp, Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din aceste acorduri, dacă aceste garanții sunt încălcate de Ucraina", a subliniat Putin, potrivit TASS.

Liderul rus a atras atenția asupra faptului că inițial scopul tranzacției cu cereale a fost de a ajuta țările cele mai sărace. Pentru aceasta a fost creat un mecanism de export de cereale din porturile de la Marea Neagră controlate de Ucraina. 

”Toată lumea știe că, din păcate, Ucraina a folosit acest coridor umanitar pentru o încercare de a ataca flota Rusiei de la Marea Neagră. Din acest motiv, am decis să suspendăm participarea noastră la aceste convoai de cereale”, a spus Putin.

El a explicat că Moscova a cerut de la Kiev ”angajamente și garanții că nu se va întâmpla așa ceva în viitor și că coridoarele umanitare nu vor fi folosite în scopuri militare”.

Turcia a acționat ca un mediator în soluționarea acestei situații.

”Ministerul Apărării a primit informații din partea turcă că Ucraina a făcut astfel de promisiuni - aceste coridoare umanitare nu vor fi folosite în scopuri militare”, a spus Putin despre decizia Rusiei de a reintra în acordul cu cereale.

Citește și: 

Rusia, deranjată de pregătirile militare din Norvegia: ”Orice acțiune neprietenoasă va fi urmată de un răspuns oportun și adecvat”

"Bazele militare străine au apărut de fapt în Norvegia în mod permanent. Infrastructura corespunzătoare a fost modernizată, se achiziționează echipamente moderne, iar Oslo se numără acum printre cei mai activi susținători ai implicării NATO în Arctica, în apropierea granițelor ruse, ca urmărirea deliberată de către Oslo a unui curs distructiv către escaladarea tensiunilor în regiunea euro-arctică și distrugerea finală a relațiilor ruso-norvegiene”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un briefing de miercuri, potrivit TASS.

Zakharova a adăugat că aceasta nu a fost alegerea Moscovei. ”Rusia este întotdeauna deschisă unui dialog sincer și respectuos reciproc, dar orice acțiune neprietenoasă va fi urmată de un răspuns oportun și adecvat”, a spus diplomatul.

Ministerul rus de Externe: Trimiterea de arme în Ucraina crește riscul implicării europene

”Asistența militară din partea Uniunii Europene către Ucraina crește riscul implicării UE în conflict”, a spus purtătoarea de cuvânt a ministrului rus de Externe, Maria Zakharova, într-un briefing de presă, potrivit Agenzia Nova.

”Țările NATO, de parcă ar fi în competiție între ele, continuă să pompeze arme și muniție regimului de la Kiev, să-i furnizeze informații, să antreneze soldați ai regimului de la Kiev și să dea linii directoare cu privire la desfășurarea ostilităților, astfel apropiindu-se de linia periculoasă a unei confruntări militare directe cu Rusia”, a spus Zakharova.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că asistența militară totală a Occidentului pentru Ucraina a fost deja de 42,3 miliarde de dolari, din care mai mult de jumătate provine din Statele Unite.

Zakharova a subliniat că țările ”care alocă sume atât de uriașe de bani și furnizează arme regimului de la Kiev sunt donatorii, sponsorii acestei activități extremiste”. Prin urmare, țările NATO încearcă să ”învinovățească pe oricine pentru a abate suspiciunea de la sine”, a conchis purtătorul de cuvânt.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel