Putin: Armata Rusiei primește o nouă armă. Zona de desfăşurare va depinde de interesele noastre
Preşedintele Vladimir Putin a declarat, duminică, că marina rusă va primi rachete hipersonice de croazieră Zircon în următoarele luni şi că zona lor de desfăşurare va depinde de interesele Rusiei, informează Reuters.
Vorbind de Ziua Flotei Militare ruse în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, Putin l-a lăudat pe ţarul Petru cel Mare pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă. Putin nu a menţionat Ucraina direct.
Dar şeful de la Kremlin a spus că a semnat o nouă doctrină a flotei militare, ale cărei detalii nu au fost publicate, lăudând de asemenea rachetele de croazieră hipersonice Zircon ca fiind unice în lume.
"Livrarea acestor (rachete) către forţele armate ruse va începe în următoarele luni", a spus Putin. "Fregata Amiral Gorşkov va fi prima care va intra în serviciul de luptă cu aceste arme formidabile la bord", a precizat el.
"Lucrul cheie aici este capabilitatea marinei ruse (...). Să fie capabilă să răspundă cu viteza fulgerului tuturor celor care hotărăsc
să ne încalce suveranitatea şi libertatea", a declarat el.
Armele hipersonice pot zbura cu o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului şi Rusia a efectuat anul trecut teste de lansare a rachetelor Zircon de pe nave de război şi submarine, aminteşte Reuters, potrivit Agerpres.
Putin i-a cerut lui Erdogan să producă la comun dronele Bayraktar. Turcia vine cu precizări
Ministerul turc al Apărării a anunţat că nu examinează aspecte privind cooperarea cu Rusia în domeniul producţiei de drone Bayraktar. Chestiunea cooperării cu Rusia pentru lansarea producţiei de drone Bayraktar nu este în prezent examinată - a declarat preşedintele agenţiei guvernamentale a Turciei, însărcinat cu achiziţia de echipament militar (SSB), Ismail Demir.
Astfel, el a comentat informaţiile potrivit cărora Vladimir Putin i s-a adresat preşedintelui Recep Tayyip Erdogan cu o solicitare de a lansa producţia comună de drone, care acum sunt vândute în 20 de state din întreaga lume. Presa străină a anunţat că Rusia este interesată de a coopera cu producătorul de drone Bayraktar Baykar Makina, în timp ce Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a spus că subiectul cooperării tehnico-militare dintre cele două ţări va fi discutat în cadrul unei întâlniri între Putin şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan de la Soci, din data de 5 august, scrie Rador.
Creatorul dronei Bayraktar este supranumit "Elon Musk al Turciei", iar arma sa este una dintre piesele care ajută Ucraina să reziste în faţa Rusiei.
Valerii Zaluzhnyi, comandantul forţelor armate ucrainene, a postat la finalul lunii februarie imagini cu un convoi militar rusesc care se apropia de oraşul Herson, la doar câteva zile după startul invaziei. În centrul imaginii, s-a putut observa cum un sistem de ţintire s-a fixat pe un vehicul care a explodat câteva secunde mai târziu. "Iată ce poate face Bayraktar. Bun venit în iad!", a scris atunci Zaluzhnyi.
Bayraktarul un vehicul automat de zbor, gri, plat, cu aripi în unghi şi o elice în partea din spate, care transportă bombe ghidate prin laser. De asemenea, bayraktarul este suficient de mic încât poate fi transportat într-o camionetă şi costă mult mai puţin decât dronele americane şi israeliene. Creatorul acesteia, Selcuk Bayraktar, este unul dintre cei mai importanţi producători de arme din lume. Iar în Ucraina, bayraktarul a devenit deja o legendă, fiind făcut chiar şi un cântec despre aceasta.
Bayraktar, care are peste două milioane de urmăritori pe Twitter, îşi foloseşte imaginea pentru a promova iniţiative educaţionale, dar şi pentru celebrarea martirilor turci. "Mulţi turci îl consideră similar cu Elon Musk", a declarat Federico Donelli, specialist în relaţii internaţionale la Universitatea Genoa, conform sursei citate.
Bayraktar s-a născut la Istanbul în 1979 şi mai are doi fraţi, unul mai mare şi unul mai mic decât el. Tatăl său a absolvit Universitatea Tehnică din Istanbul şi a pus bazele unei companii de piese auto, în timp ce mama sa a fost economist şi programator. Astfel, fraţii au fost în preajma tehnologiei încă din copilărie.
Pasiunea pentru aparate zburătoare a prins-o, însă, de la tatăl său, pilot amator. "Avea un avion micuţ, mă simţeam de parcă navigam pe mare. Îmi construiam şi eu modele de aeronave şi le ascundeam sub pat, lucram în secret la ele. Eu ar fi trebuit, de fapt, să învăţ pentru examene", a mai declarat Bayraktar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News