Putin ar putea să fie arestat în august, când ar urma să meargă în Africa de Sud. Țara e obligată să pună în aplicare mandatul CPI
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Președintele rus Vladimir Putin ar putea să fie arestat în august 2023, atunci când urmează să întreprindă o vizită în Africa de Sud.

De îndată ce Curtea Penală Internațională a emis mandatul de arestare pentru Vladimir Putin, analiștii au început să cerceteze lista potențialelor vizite ale președintelui în țări în care ar putea - cel puțin teoretic - să fie pus în aplicare, conform SkyNews.

Deși călătoriile în străinătate ale liderului au fost limitate după invadarea Ucrainei de către Rusia (acesta mergând în fostele state sovietice Tadjikistan și Turkmenistan în iunie anul trecut), el ar urma să participe la summitul BRICS de la Durban, Africa de Sud, în august 2023.

Africa de Sud se numără printre cele 118 țări care au ratificat Statutul de la Roma al CPI și, prin urmare, ar avea datoria legală de a pune în aplicare mandatul de arestare.

Dacă liderul rus va mai participa acum, având în vedere dilema diplomatică pe care ar reprezenta-o pentru o țară cu care Moscova are o alianță de lungă durată, pare să fie sub semnul îndoielii.

Chiar dacă ar călători pentru discuțiile cu liderii Braziliei, Indiei, Chinei și Africii de Sud, perspectiva ca președintele națiunii gazdă, Cyril Ramaphosa, să ordone forțelor sale să-l aresteze pe Vladimir Putin este considerată a fi puțin probabilă.

În trecut, Africa de Sud a refuzat să-l aresteze pe președintele Sudanului Omar Al-Bashir, pentru care fusese emis și un mandat al CPI - în timpul vizitei sale din 2015.

Reamintim că astăzi, 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru președintele Vladimir Putin și comisarul prezidențial al Rusiei pentru drepturile copilului, Maria Alekseyevna Lvova-Belova.

CITEȘTE ȘI      -      Mandat de arestare pe numele lui Putin. Chirieac: Probabil nu va fi dus în fața justiției, dar în fața istoriei este cu siguranță condamnat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel