Putin anunță noua doctrină militară navală și pune pe jar o lume întreagă. Bonus: Noi declarații despre rachetele hipersonice Zircon
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ciprian Dumitrache
WhatsApp
Dictatorul rus sperie o lume întreagă și anunță o nouă doctrină militară navală.

Putin anunță o nouă doctrină militară a Federației Ruse și susține că Marina Rusă va primi ceea ce el numește arme terifiante în lunile următoare, arată Reuters, citată de Radio DCNews.

În discursul de duminică, președintele rus Vladimir Putin a arătat că Marina Rusă va primi rachetele hipersonice Zircon în următoarele câteva luni.

Cu puţin timp înainte de discurs, el a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabileşte obiectivele strategice generale ale marinei ruse, inclusiv ambiţiile sale de 'mare putere maritimă' care se extind asupra întregii lumi.

O nouă doctrină militară: Rusia va folosi forța dacă vor fi epuizate instrumentele diplomatice

Principala ameninţare la adresa Rusiei, spune doctrina, este 'politica strategică a Statelor Unite de a domina oceanele lumii' şi apropierea alianţei militare NATO de graniţele Rusiei.

Rusia îşi poate folosi forţa militară în mod corespunzător situaţiei în oceanele lumii când alte puteri 'soft', precum instrumente diplomatice şi economice, vor fi epuizate, declară doctrina.

Putin nu a menţionat conflictul din Ucraina în timpul discursului său, dar doctrina militară prevede o 'cuprinzătoare întărire a poziţiei geopolitice a Rusiei' în Marea Neagră şi Marea Azov, notează Agerpres, care citează Reuters.

Doctrina stabileşte de asemenea Oceanul Arctic, despre care Statele Unite au declarat în mod repetat că Rusia încearcă să îl militarizeze, ca zonă de o importanţă deosebită pentru Rusia. Vastul litoral al Rusiei de 37.650 km, care se întinde de la Marea Japoniei până la Marea Albă, include de asemenea Marea Neagră şi Marea Caspică. 

Rachetele supersonice, aproape gata

Vorbind cu ocazia Zilei Marinei Ruse în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, Putin l-a lăudat pe țarul Petru cel Mare, fondatorul orașului, pentru că a făcut din Rusia o putere navală.

Putin nu a menționat în mod direct Ucraina. Președintele rus a declarat că a semnat o nouă doctrină marinei, ale cărei detalii nu au fost încă dezvăluite și a numit rachetele Zircon unice în lume.

„Echiparea forțelor armate ruse cu aceste rachete va începe în lunile următoare”, a anunțat Putin.

„Fregata Amiralul Gorškov va fi prima care va dispune în misiunile sale de luptă de această armă terifiantă”, a adăugat el.

„Capacitatea marinei ruse este cheia. Poate răspunde cu viteza fulgerului tuturor celor care decid să ne amenințe suveranitatea și libertatea”, a conchis Putin. 

Locaţia desfăşurării lor va depinde de interesele Rusiei, a spus el. 'Lucrul cheie aici este capabilitatea marinei ruse (...). Să fie capabilă să răspundă cu viteza fulgerului tuturor celor care hotărăsc să ne încalce suveranitatea şi libertatea', a declarat el.

Rachetele hipersonice pot călători de nouă ori mai repede decât viteza sunetului, iar Rusia a efectuat anul trecut lansări de testare ale rachetei Zircon de pe nave de război și submarine.

Test pentru Sarmat

La sfârșitul lunii mai, Rusia a efectuat un nou test reușit al rachetei hipersonice de croazieră Zircon.

Proiectilul a fost tras din Marea Barents și a lovit o țintă aflată la o mie de kilometri distanță în Marea Albă, potrivit comunicatului de presă.

Președintele Vladimir Putin a descris și atunci racheta Zircon ca o armă de neegalat, ce face parte dintr-o nouă generație de sisteme de arme.

Citește mai departe pe Radio DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel