Vladimir Putin: Varşovia, Riga şi Bucureştiul ar putea fi ivadate în două zile. Ce spune Chirieac
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Vladimir Putin i-ar fi transmis președintelui  ucrainean, Petro Prorosenko, că trupele ruseseşti ar putea invada şi cuceri în doar două zile Varşovia, Riga, Vilnius şi Bucureşti. Informația apare, joi,  în publicația germană Sueddeutsche Zeitung, având la bază un raport al Serviciului Extern de Informaţii al Uniunii Europene.

"Conform preşedintelui ucrainian Petro Porosenko, preşedintele rus Vladimir Putin ar fi transmis ameninţări la adresa unor ţări membre NATO şi UE. Conform unui transcript al unei interceptări realizate de Serviciul Extern de Informaţii al UE, aflat în posesia Sueddeutsche Zeitung, Poroşenko l-ar fi informat pe Barroso, în timpul vizitei de vinerea trecută de la Kiev, că Putin i-ar fi spus textual: ‚Dacă eu vreau, trupele ruseşti ar putea invada în două zile nu doar Kievul, ci şi Riga, Vilnius, Talinn, Varşovia şi Bucureştiul".

Citește și: Zvon - Putin, lui Barroso: Ocup Kievul în două săptămâni, dacă vreau

În mod public, Putin nu a transmis încă ameninţări de tip militar la adresa unor state membre NATO şi UE. A devenit public faptul că în timpul unei discuţii telefonice, Putin i-ar fi spus lui Barroso că în două săptămâni ar putea cuceri Kievul. Barroso a dat publicităţii această declaraţie, ceea ce a stârnit critici din partea Kremlinului. Conform Serviciului de Informaţii, Poroşenko a amintit de declaraţiile lui Putin, pentru a sublinia atitudinea emoţională a acestuia faţă de influenţa UE asupra statelor din vecinătatea Rusiei. Poroşenko şi Putin au avut mai multe discuţii telefonice în ultimele săptămâni pentru a obţine acordul liderului rus pentru un plan în 12 puncte care ar putea pune capăt conflictului din Ucraina, notează jurnaliştii germani. 

Bogdan Chirieac: Numai un lider politic cu mintea rătăcită poate face o asemenea amenințare

Analistul Bogdan Chirieac este de părere că "nu trebuie să luăm măsuri, nu noi România. NATO da, fiindcă România singură nu se poate apăra de un asemena lider aflat într-un asemena moment de rătăcirea a minții. Dacă discuțiile acestea sunt reale, că poate domnul Poroșenko are interesele sale, atunci într-adevăr Occidentul trebuie să ia în seamă lucrarea acea memorabilă "Acei bolnavi care ne-au condus". Numai un lider politic cu mintea rătăcită poate săvârși, poate face o asemenea amenințare", a declarat analistul Bogdan Chirieac.

Chirieac a continuat și a spus că 'trebuie văzut dacă declarația este reală. Dacă este reală, liderii NATO trebuie să ia în considerare un moment de eztaz mental al domnului Vladimir Putin. Până acum, Putin a apărut în ochii tuturor un individ extrem de calculat, extrem de stăpân pe sine, care poate trece fără probleme toate examenele psihologice. O asemenea declarație arată că a ieșit din grila psihologică, dacă această declarație este reală. Aceasta nu este o declarație făcută unui lider occidental", a mai spus Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel