Data actualizării:
Data publicării:

Putin a semnat decretul: Toți cetățenii Ucrainei pot solicita cetățenia rusă într-un mod simplificat

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de facilitare a obținerii cetățeniei ruse pentru toți cetățenii Ucrainei, se arată într-un document publicat pe site-ul Guvernului Rusiei. Doritorii nu trebuie să fi locuit în Rusia sau să treacă un test de limba rusă.

Până de curând, doar locuitorii teritoriilor autoproclamate separatiste ale Republicii Populare Donețk (RPD) și Republicii Populare Lugansk (LPR) din estul Ucrainei, pe care Rusia încearcă să le ”elibereze” de sub controlul Kievului, precum și regiunile ocupate de ruși din Herson și Zaporizhia, au fost eligibile pentru procedura simplificată.

Între 2019 – când procedura a fost introdusă pentru prima dată pentru locuitorii din Donețk și Lugansk – și anul acesta, peste 720.000 de locuitori din zonele controlate de rebeli din cele două regiuni – aproximativ 18% din populație – au primit pașapoarte rusești.

La sfârșitul lunii mai a acestui an, la trei luni după ce Rusia a invadat Ucraina, procedura accelerată a fost oferită și locuitorilor din regiunile Zaporizhia și Herson. În urmă cu o lună, primele pașapoarte rusești au fost înmânate acolo.

Decretul de luni a ordonat ca ”tuturor cetățenilor Ucrainei” să li se acorde ”dreptul de a solicita admiterea la cetățenia Federației Ruse într-un mod simplificat”, potrivit Al Jazeera.

În mai, Putin a semnat un decret prin care se simplifică procesul prin care locuitorii din regiunile Ucrainei Herson și Zaporizhia ocupate de ruși să obțină cetățenia și pașapoartele ruse.

Decretul marchează un nou pas spre ”rusificarea” celor două regiuni, unde războiul Moscovei în Ucraina i-a permis să stabilească un pod terestru continuu care să lege Rusia de Peninsula Crimeea.

La acea vreme, Kievul a spus că planul a fost o încălcare a dreptului internațional și a acuzat Kremlinul de comportament ”criminal”.

”Eliberarea ilegală de pașapoarte... este o încălcare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și a normelor și principiilor dreptului internațional umanitar”, a declarat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

1. Fotografie... (pasaport-rusesc-decret-putin_54668100.jpg)

Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels

Vezi și: 

Rusia lui Putin a emis primele paşapoarte ruseşti unor locuitori din Herson, sudul Ucrainei

Conform agenţiei oficiale TASS, 23 de locuitori din Herson au primit, în cadrul unei ceremonii, un paşaport rus, o 'procedură simplificată' permisă datorită unui decret semnat la sfârşitul lunii mai de preşedintele rus Vladimir Putin.

'Se deschide o nouă epocă pentru noi'

'Toţi locuitorii noştri din Herson vor să obţină un paşaport şi cetăţenia (rusă) cât mai repede posibil', a dat asigurări în timpul ceremoniei Vladimir Saldo, şeful administraţiei pro-ruse din regiune, citat de TASS. 'Se deschide o nouă epocă pentru noi (...) Este documentul cel mai important pe care îl deţine o persoană în viaţa sa', a precizat el apoi pentru agenţia RIA Novosti.

Potrivit autorităţilor proruse din Herson, data emiterii acestor prime paşapoarte ruseşti a fost aleasă pentru a coincide cu Ziua Naţională a Rusiei, 12 iunie, când se celebrează independenţa ţării. Regiunea Hersoon a fost aproape în totalitate cucerită de armata rusă la începutul ofensivei sale lansate la 24 februarie.

Și regiunea Zaporojia este vizată

Decretul semnat de Kremlin la sfârşitul lunii mai, care autorizează autorităţile locale pro-ruse să emită paşapoarte locuitorilor, vizează de asemenea şi regiunea Zaporojia, controlată în parte de Moscova. Ucraina a denunţat instaurarea acestei proceduri speciale, spunând că este o 'încălcare flagrantă' a integrităţii sale teritoriale.

'Decretul prezidenţial rus este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea consecinţe' asupra 'apartenenţei locuitorilor din teritoriile ocupate temporare de Rusia la cetăţenia ucraineană', a transmis Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe, notează Agerpres. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel