Data publicării:

”Putin a pierdut deja în Ucraina”. China îl trimite mediator pe fostul ambasador în... Rusia. ”Amenințarea de mâine vine din Asia. Un microb nevăzut se strecoară spre noi”

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Prima discuţie telefonică de la invadarea Ucrainei de către Rusia purtată între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său chinez, Xi Jinping, este comentată pe larg de presa internaţională.

Le Figaro aminteşte că "Zelenski dorea de luni de zile să vorbească cu Xi Jinping, în speranţa de a face poziţia Beijingului mai favorabilă Kievului în faţa invaziei ruse, dar, potrivit experţilor, Beijingul nu a răspuns propunerilor ucrainene". "Un semnal că Beijingul ar putea fi dornic să joace un rol de mediator", consideră Washington Post, preluând şi anunţul trimiterii unui reprezentant chinez în Ucraina şi în alte ţări pentru a sta de vorbă cu toate părţile cu privire la rezolvarea "crizei". Ukrainska Pravda ţine să sublinieze însă pe prima pagină că trimisul special este fostul ambasador al Chinei în Rusia. Şi New York Times comentează că "omiterea referirilor la Rusia, dar şi a cuvântului 'război' din declaraţiile Beijingului arată cât de aliniat rămâne acesta faţă de Moscova şi evidenţiază cât de dificil va fi pentru China să se prezinte drept un mediator credibil pentru pacea în Ucraina". China s-a situat întotdeauna "de partea păcii", a fost mesajul transmis de Xi Jinping lui Zelenski, potrivit South China Morning Post, în timp ce agenţia de stat Xinhua subliniază încă din titlu pledoaria lui Xi pentru dialog şi negociere ca "singura cale viabilă pentru criza din Ucraina". Agenţia Ukrinform prezintă un rezumat al poziţiilor exprimate de Zelenski în "convorbirea productivă de o oră", cum a caracterizat-o chiar el. Concret, preşedintele ucrainean i-a prezentat omologului său chinez situaţia dificilă de pe front şi a subliniat că nu Ucraina a început acest război, ci doar luptă pentru restabilirea suveranităţii şi integrităţii teritoriale în graniţele recunoscute la nivel internaţional în 1991, incluzând şi Peninsula Crimeea, notează Rador. 

The Telegraph consideră că Putin a pierdut deja în Ucraina şi avertizează că Occidentul trebuie să se concentreze pe viitorul război al Chinei cu Taiwanul. "Când războiul din Ucraina se va încheia, Rusia va fi irelevantă. Armata lui Putin a fost decimată pe câmpiile din estul Ucrainei. În afară de forţele nucleare ale Moscovei, Putin - sau mai degrabă succesorul lui - nu va mai avea nimic cu care să ameninţe Occidentul, mai ales odată ce Finlanda, Suedia şi Ucraina vor fi aderat la NATO". Însă "ameninţarea zilei de mâine se află în Asia, şi, la fel ca un microb nevăzut, se strecoară spre noi toţi, deşi aproape neobservat de mulţi", avertizează The Telegraph, explicând că Beijingul "îşi construieşte o forţă masivă nouă". "Din perspectiva securităţii, China e ca un aisberg; îi putem observa cu toţii expansiunea militară deasupra liniei de plutire, dar ce se petrece dedesubt este ceva vast, periculos şi nu pe de-a-ntregul evident", mai scrie cotidianul britanic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel