Putin a inflamat piața petrolului. Prețul aurului negru, problemă pentru economia mondială
Prețul barilului de petrol a urcat la 97 de dolari după ce președintele rus a anunțat că recunoaște republicile separatiste din Donbassul ucrainean. O reacție așteptată a pieței petrolului, dar cu consecințe grele pentru economiile lumii.
La bursa ICE din Londra, prețul barilului marca Brent, cu extracție din Marea Nordului și de referință în Europa, a depășit, marți, la contractele futures cu livrare în aprilie 97 de dolari, pentru prima dată din septembrie 2014, potrivit datelor platformei de tranzacționare.
În momentul de vârf, prețul aurului negru a urcat la 97,6 dolari. Comparativ cu prețul de deschidere a sesiunii de tranzacționare, a existat o creștere de aproximativ 4%.
Prețul petrolului este în creștere după aflarea veștii privind decizia președintelui Vladimir Putin de a recunoaște independența celor două autoproclamate republici din regiunea ucraineană Donbass, Donețk și Lugansk. Liderul de la Kremlin a făcut anunțul în cadru unui lung mesaj televizat adresat cetățenilor. În același timp, Putin și șefii celor două entități teritoriale separatiste, Denis Pușilin și Leonid Pasechnik, au semnat documentele aferente, trimise, ulterior, Parlamentului pentru aprobare.
Prețul petrolului crește de la sfârșitul lunii ianuarie, tensiunile geopolitice din Europa de Est constituind principala cauză a acestei evoluții ascendente. Astfel, pe 26 ianuarie, barilul a depășit pragul psihologic de 90 de dolari pe baril. Petrolul nu a mai fost tranzacționat la aceste niveluri din octombrie 2014. La începutul lunii februarie prețul contractelor futures pentru aprilie a depășit 92 de dolari, iar la 11 februarie a ajuns la 95 de dolari.
Risc de recesiune pentru mai multe țări
Previziunile analiștilor privind evoluția pieței petrolului nu sunt deloc încurajatoare. Astfel, epxerții băncii americane JPMorgan estimează că prețul poate urca la 120 de dolari pe baril dacă exporturile de țiței din Rusia vor scădea pe fondul crizei din Ucraina. Iar dacă situația va cotinua să se deterioreze și se va ajunge la un conflict deschis, petrolul s-ar putea tranzacționa cu 150 de dolari pe baril, au avertizat ei.
Pe de altă parte, experții agenției Bloomberg, au atras atenția că un preț ridicat al petrolului va accenta fenomenul inflației la nivel mondial, cu toate concecinețele ce decurg de aici. Iar una dintre aceste urmări ar putea fi intrarea în recesiune a mai multor țări, prețul ridicat al petrolului fiind una dintre alte cauze.
De altfel, Banca Centrală a Germaniei a estimat că este posibil ca Produsul Intern Brut al Germaniei să înregistreze un declin "semnificativ" în primul trimestru al acestui an, după ce a scăzut cu 0,7% în ultimele trei luni ale anului trecut. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News