Data publicării:

Putin a decretat „mobilizare parțială“ și a manifestat intenția de a folosi arme nucleare. Hartmann, despre transformarea războiului / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Analistul de politică externă H. D. Hartmann a făcut analiza anunțului de mobilizare parțială al lui Vladimir Putin.

Președintele rus, Vladimir Putin, a ținut un discurs miercuri dimineață, după ce și-a amânat conferința de marți seara. Putin a spus că o operațiune militară preventivă a fost singura opțiune posibilă, deoarece Occidentul a refuzat să aibă o soluție pașnică la „problema Donbasului” și a pretins dreptul de a folosi arme nucleare.

De asemenea, acesta a precizat că susține o „mobilizare parțială, subliniez că este o mobilizare parțială”. Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolați (citește mai mult AICI).

CITEȘTE ȘI    -    Se anunță proteste naționale în Rusia după ce Putin vrea mobilizarea parțială a sute de mii de soldați ruși în Ucraina

Analistul de politică externă H. D. Hartmann a făcut o analiză a implicațiilor pe care anunțul lui Vladimir Putin, prin care instituie „mobilizarea parțială”, le are asupra Ucrainei și spațiului Nord-Atlantic:

„Declarația președintelui Vladimir Putin era așteptată încă de ieri, toate posturile naționale și presa rusă așteptau cu nerăbdare această cuvântare. Scriam că această declarație va fi seminală, va transforma războiul, dintr-un război de agresiune, într-un război de apărare a teritoriului național.

În același timp, pregătirea psihologică fusese făcută de anunțurile succesive privind organizarea celor patru referendumuri de independență, iar apoi de integrare a regiunilor secesioniste Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, unde se află și celebra centrală nucleară. Este interesant că ieri s-a anulat discursul, pentru că nu cadra cu replica pe care Vladimir Putin trebuia să o dea președintelui SUA care astăzi va vorbi de la tribuna Națiunilor Unite din New York și se va referi, desigur, și la situația reală din Europa și, în special, la războiul de agresiune rus împotriva Ucrainei.

Astfel, astăzi, întreaga lume politică mondială, structurile de securitate, precum și cele geopolitice, s-au trezit cu această transformare de război. În acest moment, Vladimir Putin se uită la aproape un milion de soldați pe care să-i arunce în acest război de agresiune. După datele analiștilor, rezervele capabile să intre în războiul de agresiune se ridică la numărul de 300.000 de oameni. Până la un milion vorbim de această mobilizare decretată de Vladimir Putin“, a spus H. D. Hartmann.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Ciuvică, după amenințările lui Putin: Vrea să amplifice un curent. Nu o să-i iasă

Transformare a războiului

„Este o transformare a războiului, în primul rând din punct de vedere strategic, pentru că avem în față o imensă armată care se va lupta pentru așa-zisa menținere a teritoriului național rus, deoarece acele referendumuri au două efecte. Primul efect este că teritoriile secesioniste vor fi pentru câteva ore republici independente. Lugansk și Donețk sunt deja proclamate independente și sunt recunoscute de către o singură țară, Rusia, dar celelalte, Herson și Zaporojie, vor deveni pentru câteva ore independente, ca apoi Duma de Stat să accepte cererile acestor republici așa-zis independente de a se integra în teritoriul Federației Ruse. Din acel moment, războiul s-a transformat și orice replică militară a Ucrainei și a NATO, orice ajutor militar pe care NATO îl va da Ucrainei pentru recuperarea acelor teritorii va fi considerat atac direct la adresa teritoriului Federației Ruse, iar de la mobilizare parțială până la mobilizarea generală nu mai este decât un pas.

În același timp, Duma de Stat, ieri, a introdus trei legi care nu au mai existat de pe timpul lui St#lin și de pe timpul celui de-al doilea Război Mondial. Acestea se referă la sancționarea oricărui soldat sau ofițer al armatei ruse care se predă voluntar, lasă intact armamentul în momentul retragerii sau nu face eforturile până la sacrificiul suprem de a opri înaintarea dușmanului pe linia de front. Aceste trei legi au fost date de către St#lin din cauza faptului că armata germană a avut un succes deosebit în a ocupa teritoriile URSS, unde soldații ruși, foarte slab pregătiți militar, și-au părăsit posturile și au fugit“, a mai precizat analistul de politică externă.

CITEȘTE ȘI    -    Unde ar putea lovi Rusia cu rachete nucleare. Colonelul (r) Ion Petrescu: Putin a pus pe masă ultimele sale opțiuni. Mai ține cont doar de diplomația americană

Hartmann: Se poate ajunge la folosirea oricărui tip de armament

„Din acest moment, transformarea acestui război va aduce la ușa noastră, în fața casei noastre, această barbarie. În momentul în care are loc mobilizare parțială și în momentul în care noile granițe ale Federației Ruse se rescriu, orice tentativă a Ucrainei de recuperare a acestor teritorii va fi considerată de către Moscova drept acțiuni militare îndreptate împotriva sa, iar războiul, din punctul de vedere al lui Putin, se transformă dintr-un război de recuperare de teritorii într-un război de apărare națională. Această diferență de concept militar ne duce spre folosirea oricărui tip de armament. În momentul în care spui că este vorba de un război de apărare națională, atunci ai dreptul să te aperi cu orice ai la îndemână, iar aici intrăm în spațiul armamentului nuclear, un spațiu în care Rusia excelează cu amenințările și cu șantajul. Niciodată lumea nu a fost într-un pericol mai mare decât astăzi, atunci când Vladimir Putin ne declară că va folosit tot instrumentarul militar pe care îl are la dispoziție pentru a apăra teritoriul național.

Până când nu va prinde un soldat NATO pe teritoriul său, Vladimir Putin nu va transforma conflictul deja existent cu NATO. În acest moment, practic, el spune Ucrainei că dacă se apropie de granițele Federației Ruse, care vor include cele patru regiuni, în acel moment se va considera un atac asupra teritoriului național. Este o schimbare radicală de analiză care, la nivel geopolitic și geostrategic va pune foarte mari probleme“, a spus, la DC News, H. D. Hartmann, analist de politică externă.

CITEȘTE ȘI    -    Chirieac, după discursul lui Putin: Un lucru foarte rău. Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Sunt 3 idei principale, dincolo de această propagandă

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel