Data publicării:

Putin a bombardat Kievul chiar în timp ce liderii africani au venit cu o soluție de pace; oficialii au fost duși într-un adăpost antiaerian /video

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Chiar în timp ce mai mulți lideri africani erau de așteptat să ajungă în capitala Ucrainei, Kiev, pentru a se întâlni cu Zelenski, a fost emisă o alertă de raid aerian în oraș și regiune.

Alerta a venit după ce forțele aeriene ucrainene au declarat că mai multe rachete rusești Kalibr au fost lansate din Marea Neagră și se „îndreptau spre nord”, spre Kiev, scrie BBC.

Atacurile rusești cu rachete s-au intensificat săptămâna aceasta asupra Kievului, Odesei și orașului natal al președintelui Zelenski, Krivi Rih, ucigând mai multe persoane.

Olexander Scherba, un diplomat ucrainean a postat pe Twitter: „Sirene au pornit acum. Putin salută liderii africani la Kiev”.

Forțele aeriene ucrainene au distribuit un mesaj pe Telegram că au distrus șase rachete balistice Kinzhal, șase rachete de croazieră Kalibr și două drone de recunoaștere.

Nu se știe dacă vreuna dintre rachetele lansate de Rusia la Kiev a reușit să producă pagube.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a postat pe Telegram că a avut loc o explozie în cartierul Podilsky al orașului, iar mai multe rachete sunt pe drum.

Delegațiile din șapte țări africane, inclusiv Africa de Sud, Egipt și Senegal, urmează să se întâlnească astăzi mai târziu cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a sugera compromisuri pentru un acord de pace.

Urmează să viziteze Sankt Petersburg mâine. Forțele aeriene spun că rachetele de înaltă precizie zboară jos până la sol, ceea ce le face mai dificil de detectat.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a postat pe Twitter în engleză, că rachetele vizează Kievul și sunt un mesaj către liderii africani care vizitează Ucraina astăzi.

O parte din delegația Africii de Sud, blocată în avion, pentru că nu avea documente

Postul de radio polonez Radio Zet spune că avionul South African Airways (SAA) care a rămas blocat pe asfaltul unui aeroport din capitala Poloniei, Varșovia, de joi după-amiază, cu o parte din delegația președintelui sud-african, Cyril Ramaphosa la bord, nu va putea debarca. 

"Se pare că o parte din delegație nu deține documentele pentru a părăsi aeroportul. În al doilea rând, neoficial, bodyguarzii suplimentari ai președintelui au arme. Nu au permisele corespunzătoare pentru acestea", a spus Radio Zet.

Reporterul postului, Michał Dzienyński, a declarat că securitatea poloneză a spus că oamenii din delegație pot părăsi aeronava atâta timp cât nu poartă armele cu ei. Avionul este de așteptat să părăsească Polonia în această după-amiază.

Directorul departamentului de securitate națională din Polonia a postat de asemenea, pe Twitter, că o parte din delegație nu avea permisiunea de a transporta arme în Polonia și „nu li sa dat permisiunea să părăsească avionul cu armele lor”.

O purtătoare de cuvânt a aeroportului, Anna Dermont, a declarat pentru Radio ZET că pasagerii avionului au primit mâncare și băuturi.

Siguranța președintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa nu a fost compromisă, a declarat purtătorul de cuvânt al său.

Purtătorul de cuvânt Vincent Magwenya a spus că disputa a fost „regretabilă” și că se depun eforturi pentru a se asigura că cei din aeronava pot continua „pentru a acoperi cel puțin vizita în partea rusă” a călătoriei.

Dar într-un tweet, el a spus că președintele a sosit în siguranță cu trenul, împreună cu alți șefi de stat din Africa, care fac parte din echipa de negociere.

Cine se află în spatele acestei inițiative de pace?

Această misiune de pace este facilitată de Fundația Brazzaville - o organizație independentă non-profit al cărei scop este de a dezvolta inițiative pentru prevenirea conflictelor, în principal în Africa.

Acesta este condusă de francezul Jean-Yves Ollivier, care a contribuit anterior la eliberarea ostaticilor din Republica Centrafricană și a mediat un acord de împărțire a puterii în Republica Democrată Congo.

Când vine vorba de războiul din Ucraina, fundația a subliniat necesitatea dialogului, iar membrii săi s-au întâlnit cu reprezentanții Ucrainei și ai Rusiei în ultimele luni.

Scopul fundației este „de a facilita reluarea discuțiilor dintre cele două țări”, potrivit site-ului, iar membrii săi speră să facă progrese în acest sens, în timpul acestor vizite la Kiev și Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel