Data publicării:
Puterea mafiei gunoiului în România, cum și de ce importăm deșeuri. Fost șef al Gărzii de Mediu: ”Ipocrizie groaznică”. Acum se fac că nu văd, dar urmează factura
Mafia gunoiului din România are o amploare nebănuită pentru omul de rând. Iată câteva informații de culise transmise chiar de către fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Marius Popa.
Octavian Marius Popa, fost șef al Gărzii de Mediu, recunoaște că în România ne confruntăm cu o mafie a gunoiului.
Jurnalistul Răzvan Dumitrescu l-a întrebat direct pe Octavian Popa, în cadrul emisiunii ”Ce se întâmplă?”, transmisă live pe DCNews și la DCNewsTV, dacă e o mafie a gunoiului în România. ”Aoleu, aoleu” a răspuns Popa, într-un ton mai mult decât afirmativ. ”E o mafie a gunoiului care cred că a ajuns să conducă instituțiile statului” a întărit Octavian Popa.
”Cum așa? Asta e foarte grav!” a venit remarca lui Răzvan Dumitrescu. ”Pentru că în zona asta se învârt foarte mulți bani” răspunde fostul șef al Gărzii de Mediu. El afirmă că depozitele ecologice - sistemul pe care mergem, importat de la italieni - ”au multe avantaje pentru băieții cu bani”, care nu pot fi controlați: ”Ce cantități de deșeuri intră în aceste gropi? Câte la alb, câte la negru? Pentru cantitatea care intră la alb într-un depozit de gunoi cel care are în grijă - administratorul, proprietarul - trebuie să verse 80 de lei la fondul de mediu. Pentru deșeurile care intră la negru, nu varsă nici 80 de lei/tonă la fondul de mediu, nici nu plătește impozit pe profit. Dincolo de asta, eu cred că acesta este unul dintre culoarele prin care se fac afacerile din cauza cărora România este catalogată groapa de gunoi a Europei”.
Metoda ”foarte simplă” prin care acoperim gunoiul importat
”De ce importăm deșeuri când noi nu avem standarde ecologice la nivel european? De ce importăm deșeuri, care e logica?” a insistat Răzvan Dumitrescu. ”Chipurile, aceste deșeuri importate se duc spre valorificare, dar noi avem puțini valorificatori” a răspuns fostul șef al Gărzii de Mediu. Conform acestuia, ”dacă la noi, depozitarea unei tone de deșeuri te costă 60 - 70 de euro, în afară, te costă între 250 și 750 de euro ca să scapi de o tonă de deșeu, ba chiar poate sări și de 1000 de euro”. Astfel, ”este foarte simplu, zici că-l aduci pentru valorificare, faci niște hârtii cum trebuie și, de fapt, îl stochezi la un depozit. Ăia mai prăpădiți și mai proști îl aruncă pe câmp și-i dau foc. Ăia mai șmecheri doar îl depozitează” prin creșterea stratului de deșeu și diminuarea stratului de pământ. ”E groaznică și ipocrizia oficialilor europeni care se prefac că nu văd ce se întâmplă. Când le va veni la îndemână și vor considera că e gata, o să se năpustească asupra României cu o puzderie de bani care vor fi luați din amenzi și penalități zilnice” atenționează Octavian Popa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News