Puterea Elenei Ceaușescu. Lavinia Betea: L-a ajutat să devină președinte
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Lavinia Betea, psihosociolog, istoric și jurnalist, a relatat, la Interviurile DCNews, ce influență avea Elena Ceaușescu în politica vremii și cum l-a propulsat pe Nicolae Ceaușescu în funcția de președinte al României.

Lavinia Betea, istoricul care va lansa mâine, la Bookfest, cartea „Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu. Agenda tovarășei din 1989”, a afirmat că soția dictatorului Nicolae Ceaușescu avea o mare influență în rândul soțiilor potentaților vremii și că a avut un rol hotărâtor în propulsarea lui pe prima poziție în stat. "Am stat de vorbă cu mulți oficeri din serviciile speciale care au cunoscut-o în mod direct, am stat de vorbă cu foști ilegaliști. Se pare că ea a fost și cea care l-a împins pe prima poziție în 1965. Ea a știut să întrețină niște foarte bune relații cu soțiile puternicilor din jurul lui Gheorghe Gheorghiu - Dej", a spus Lavinia Betea.

Fusese slujnică într-o casă boierească

Istoricul a descoperit o parte ascunsă a trecutului Elenei Ceaușescu, care ar fi fost responsabilă pentru determinerea ei de mai târziu. "Ea a fost o vreme slujnică, ceea ce s-a omis din actele ei. Am aflat acest lucru de la traducătoarea ei în limba engleză, doamna Violeta Năstasescu. Și mama ei fusese slujnică într-o casă boierească. Deci ea a crescut cu niște deprinderi mai altfel decât fetele de la țară. A lucrat apoi într-o fabrică. La București era un semn de emancipare și un fel de forță ca o fată de 16, 17 ani să-și părăsească satul natal să vină în București, să opteze pentru o calificare... La urma urmelor, Coco Chanel ce fusese? Lucrase într-o croitorie. Sigur, o ființă înzestrată cu geniu, dar geniul nu era suficient dacă nu avea o abilitate de a intra în rândul elitelor, o abilitate susținută de alte daruri decât cele de croitoreasă", a zis istoricul.

Elena Ceaușescu s-a căsătorit din dragoste

Lavinia Betea consideră că Elena Ceaușescu nu a avut niciun interes în căsătoria cu viitorul președinte. "Pe Elena Ceaușescu nu putem să o bănuim de vreun calcul politic. A fost dragoste. În vremea când l-a cunoscut pe Ceaușescu cine ar fi bănuit că Partidul Comunist va ajunge la putere. Cine ar fi putut crede că intrând într-un partid al proscrișilor ai fi putut ajunge atât de departe. Ablitățile ei și le-a câștigat ca slujnică. Avea o vorbă pe care o repeta mereu: știu să fac de toate", a explicat istoricul. 

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel