Puteketeke, o pasăre care scoate sunete ciudate, a câştigat titlul de „Pasărea Secolului”
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Organizația Forest & Bird
foto: Organizația Forest & Bird
O pasăre care grohăie a câștigat titlul de "Pasărea Secolului".

Puteketeke, o pasăre cu cântec "ciudat", caracterizat prin grohait și hârâit, și care este cunoscută pentru ritualurile sale de împerechere bizare, a fost desemnată Pasărea Secolului în Noua Zeelandă. Decizia a fost luată la încheierea unei competiții care a devenit controversată pe plan local, mai ales datorită implicării comedianților american-britanici John Oliver, informează dw.com.

Competiția "Pasărea Anului", redenumită "Pasărea Secolului" în 2023 pentru a marca centenarul organizației de mediu Forest & Bird, este un eveniment anual în care participanții își aleg pasărea preferată din Noua Zeelandă.

În acel an, comedianul americano-britanic John Oliver a exploatat o lacună a sistemului care permitea votarea unei păsări din orice loc de pe glob. Asumându-și rolul de lider de campanie pentru Puteketeke, o pasăre cu creastă portocalie, Oliver i-a îndemnat pe telespectatorii emisiunii sale să voteze pentru aceasta. De asemenea, a apărut în The Tonight Show alături de Jimmy Fallon pentru a o promova și a amplasat bannere de promovare în diverse capitale.

Alți susținători ai păsărilor concurente au condamnat această practică, îndemnând neozeelandezii să se implice și să voteze și pentru alte specii, precum papagalul kakapo și pasărea națională, kiwi.

"Am anticipat oarecum controversa, dar nu am prevăzut o astfel de amploare. Ne bucurăm să vedem valul de pasiune, creativitate și dezbatere pe care această campanie l-a generat", a declarat Nicola Toki, directorul executiv al organizatorului competiției, Forest & Bird.

Un număr record de voturi - peste 350.000 provenind din 195 de țări - a provocat o defecțiune a sistemului de verificare a voturilor și a întârziat anunțarea rezultatelor cu două zile.

Nicola Toki a explicat că a fost necesar să se invalideze mii de voturi ca fiind frauduloase, printre care se numără și cele 40.000 de voturi atribuite unui pinguin de către o singură persoană. De asemenea, a existat un caz în care o persoană din Pennsylvania a votat de 3.403 ori, înregistrând un vot la fiecare trei secunde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel