Data publicării:

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, după ce Cherecheș a fost prins: Colegii mei au știut exact care este traseul urmat de persoana bănuită

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Comisarul-șef Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a vorbit la Digi24 despre cazul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș. 

Cătălin Cherecheș, primarul fugar din Baia Mare, a fost prins seara trecută, în Germania, după ce a fost depistat într-o mașină ce gonea cu 200 de kilometri la oră și era condusă de mătușa sa.

”În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații, dintre Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut, de către polițiștii bavarezi și BKA, în Augsburg, un bărbat, de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internațional.

Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română.

Instanța competentă a emis pe numele bărbatului un mandat de executare a pedepsei închisorii de 5 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. 

Mulțumim partenerilor interni și externi, pentru sprijinul acordat în prinderea acestuia.

În continuare, se derulează activități procedurale specifice, pentru aducerea bărbatului în țară”, a anunțat IGPR. 

2. Inquam Pho... (favorita-lui-chereches_37362000.jpg)

Sursa foto: Inquam Photos / Paul Ursachi 

„Colegii mei au știut exact care este traseul urmat de persoana bănuită"

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, susține că Poliția Română a știut care a fost traseul urmat de Cătălin Cherecheș.

„A decurs ca la carte. Această localizare și reținere s-a întâmplat în patru zile de la momentul dispariției. Anterior a fost o cooperare foarte bună între Poliția Română și autoritățile din Germania, Austria, Ungaria, Italia. A fost depistat de partenerii externi pe baza informațiilor transmise de poliția română”, a spus Georgian Drăgan. 

Colegii mei din Poliția Română au stabilit traseul. Nu au fost piste false. Colegii mei au știut exact care este traseul urmat de persoana bănuită, dar foarte important a fost un sprijin real în special din partea autorităților din Germania. Când autoritățile germane vor decide predarea către România, o escortă din România îl va lua.”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Poliției Române la Digi24. 

2. Cătălin Ch... (chereches-prins_53697000.jpg)

Context 

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru corupție, a fugit din țară vineri, prin punctul de trecere a frontierei Petea către Ungaria, folosindu-se de un act de identitate al unei rude.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să respingă recursul primarului din Baia Mare. Acțiunea în instanță a edilului este ”nefondată” a hotărât ÎCCJ. Cătălin Cherecheș făcuse un recurs la decizia din 25 octombrie, când un complet al ÎCCJ a respins cererea de sesizare a CCR pentru o excepție de neconstituționalitate. Primarul reclama că două dintre prevederile Codului de Procedură Penală s-ar contrazice. 

Curtea de Apel Cluj i-a mai dat o lovitură edilului, condamnându-l definitiv la 5 ani de închisoare. Prin decizia de astăzi, ca răspuns la apelul PÎCCJ, instanța a desființat în parte condamnarea din 24 februarie 2022 și a decis: ”Majorează durata pedepsei complementare aplicate prin sentinţa apelată faţă de inculpatul CC, constând în interzicerea exercitării drepturilor (...) de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar, de la 4 ani la 5 ani”. 

Conform deciziei, pedeapsa complementară se execută ”după executarea pedepsei principale a închisorii”. Prin urmare, Cătălin Cherecheș, astăzi primar, nu va mai putea fi ales 5 ani de când va ieși din închisoare. Respectiv, va mai putea fi ales într-o funcție publică peste 10 ani. 

Rămân sub sechestru asigurator, conform deciziei instanței: 

- autoturismul marca Porsche Cayenne

- terenul intravilan în suprafaţă de 74 mp

- terenul intravilan în cotă de 9/788 parte aferentă parcării, până la concurenţa sumei de 65.000 lei şi 5.000 euro, cu privire la care s-a dispus confiscarea specială. 

De asemenea, dispune ca sechestrul asigurator ”să garanteze şi executarea cheltuielilor judiciare în cuantum de 57.000 lei (aferente fazelor de urmărire penală, judecata în primă instanţă şi judecata în apel)”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel