Puigdemont, vizită în Danemarca
Liderul secesionist catalan Carles Puigdemont va susţine luni o conferinţă în Danemarca, în timpul primei sale călătorii în afara Belgiei, unde s-a stabilit de la sfârşitul lui octombrie, înainte ca justiţia spaniolă să-l pună sub acuzare pentru rebeliune şi secesiune, informează vineri agenţiile AFP şi DPA.
'O călătorie în Danemarca a preşedintelui (şeful de guvern) Puigdemont este programată pentru săptămâna viitoare', a declarat pentru presă, la Barcelona, purtătoarea de cuvânt a grupului parlamentar 'Împreună pentru Catalonia' (centru-dreapta, secesionist), Elsa Artadi.
Puigdemont va participa luni la o dezbatere la Universitatea din Copenhaga, intitulată 'Catalonia şi Europa, la intersecţie de drumuri ale democraţiei?'.
Aflat în fruntea executivului Cataloniei din ianuarie 2016, Puigdemont şi guvernul său regional au fost destituiţi de Madrid după proclamarea la 27 octombrie, la Barcelona, a unei 'republici catalane', proclamaţie fără efect şi urmată de punerea sub tutelă a regiunii.
Cum este posibilă călătoria
Într-o primă etapă, justiţia spaniolă a emis împotriva lui un mandat european de arestare, însă în final l-a retras în decembrie, ceea ce îi permite lui Puigdemont şi altor patru membri ai guvernului său destituit, stabiliţi în Belgia, să călătorească.
'Ei se pot deplasa liber în cadrul UE (...), dar nu în Spania, ceea ce constituie o anomalie', a declarat Elsa Artadi.
Conferinţa va avea loc în toiul negocierilor asupra alegerii şefului de guvern al Cataloniei, după alegerile din 21 decembrie din regiune, în urma cărora secesioniştii au obţinut o majoritate absolută în parlamentul regional.
Puigdemont este principalul candidat, însă vrea să fie învestit la distanţă, pentru a evita să fie arestat imediat ce ar păşi pe pământ spaniol. Guvernul de la Madrid a avertizat că se va opune alegerii lui în absenţă.
Călătoria lui în Danemarca îi poate permite, de asemenea, să evite probleme administrative: cetăţenii europeni pot locui în Belgia fără permis de şedere timp de trei luni, la finalul cărora ei trebuie în mod teoretic să părăsească teritoriul. În cazul în care el nu ar fi părăsit Belgia de la sosirea sa, Puigdemont ar fi trebuit să o facă până la 30 ianuarie. Însă, dacă el va reveni după călătoria sa în Danemarca, atunci va putea rămâne în Belgia alte trei luni, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News