Pui de găină 'îngălbenit' cu vopsea ce nu poate fi spălată. Ce țeapă îți poți lua atunci când cumperi un astfel de produs
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Furajele care dau culoarea galbenă a puilor scoși la comercializare reprezintă o 'practică comercială înşelătoare', a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu. 

El a zis faptul că această metodă este 'destul de extinsă' şi că furajele sunt utilizate pentru a da impresia că vorbim despre pui de 'calitate superioară'.

'Din păcate, destul de extinsă este situaţia. Am stat de vorbă şi cu alţi operatori economici la nivelul industriei, ce ne-au semnalat că această situaţie trenează de foarte mult timp. Nefiind un medic veterinar, nu sunt foarte priceput în domeniul hrănirii puilor, dar am investigat şi am văzut că aceştia sunt hrăniţi cu anumite furaje ce dau culoarea...

Nu toxice, nici pentru păsări, nici pentru om, dar vorbim aici de o practică comercială înşelătoare, vorbim de o situaţie cu care se confruntă foarte multe dintre gospodinele ce aleg de la raft puiul mai galben, ştiind cumva, din generaţie în generaţie, că acela este cât mai apropiat calitativ de puiul de ogradă, de demult. Or, iată că aici lucrurile fac să pară cu totul altfel, în sensul în care pui crescuţi doar câteva zeci de zile aparent sunt pui de calitate superioară, în condiţiile în care de fapt au fost vopsiţi, aşa cum spuneam, ca o cioară', a zis Horia Constantinescu, într-o declaraţie acordată presei, la sediul PSD.

Şeful ANPC a mai spus că în prezent au loc o serie de verificări în rândul furnizorilor. 

'Vom da decizii sau ordine de încetare a practicilor comerciale înşelătoare, în raport cu această situaţie, pentru că este esenţială informarea consumatorilor. (...) Nu pot să dau date la acest moment cu privire la cantităţile retrase într-o acţiune de anvergură naţională. Încă se fac verificări la mai mulţi dintre furnizori', a spus Horia Constantinescu. Totodată, el le-a recomandat consumatorilor să fie atenţi la situaţiile semnalate.

'Grăsimea este galbenă, a puiului, nu neapărat pielea. Pe vremea bunicilor noastre nu cred că, dacă frecai cu buretele de sârmă puiul, acesta brusc se decolora. Dacă noi ne spălăm, oricare dintre noi, nu ne schimbăm culoarea în funcţie de peria pe care o folosim. Deci, cred că nici puişorii. (...) Şi ouăle pot fi vopsite. Am pus în spaţiul public instrucţiunile de utilizare a acestor furaje. Se precizează clar că inclusiv culoarea gălbenuşului de ou poate fi schimbată', a zis el.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, preşedintele ANPC a avertizat miercuri cu privire la comercializarea unor pui de găină 'îngălbeniţi' pentru a părea clienților că par mai sănătoşi.

'Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniţi pentru a părea mai buni, împănaţi cu tulpini de salmonela periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare 'gustos'. Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituţiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situaţie şi cine a acoperit adevărul', a scris şeful ANPC.

Horia Constantinescu a explicat că unii dintre pui sunt vopsiţi prin hrănire, astfel încât vopseaua să pătrundă în ţesut şi să nu poată fi spălată.

Totodată, Constantinescu a atras atenţia că şi ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice inducerii în eroare a consumatorului.

Reacția ANSVSA

Ieşirile din spaţiul public cu privire la siguranţa produselor alimentare fără a se aştepta analizele de la laboratoare autorizate nu fac decât să ne facă o problemă atât nouă, cât şi consumatorilor şi industriei de creştere a păsărilor din România, a zis vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle.

Clarificările au venit în contextul afirmaţiilor preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, care spunea într-o postare pe Facebook despre comercializarea unor pui de găină 'îngălbeniţi' ca să pară mai sănătoşi, însă 'împănaţi cu tulpini de salmonella periculoase'.

'Într-adevăr a creat o stare emoţională extraordinară, dar din păcate acestea sunt practicile. Puiul galben există de când a apărut pasărea pe pământ. În zona aceasta, de ceva timp, metoda de creştere s-a schimbat. Într-adevăr, se folosesc în reţetele furajere atât pigmenţi naturali pe care îi găsim în porumb şi în lucernă, dar şi dintre aceia sintetici care dau acea culoare galbenă, dar care au fost aprobaţi de autoritatea de reglementare şi sunt folosiţi în hrana păsărilor (...)

Sunt lucruri reglementate, lucruri normale, probabil că acum au descoperit unele instituţii acest lucru. Dacă ştie (preşedintele ANPC n.r.) că există acest pericol, avea posibilitatea, pentru că este parte componentă a sistemului de alertă european, să recolteze probe, să ridice în acel sistem de alertă şi atunci toate instituţiile se sesizau, mai ales ANSVSA, şi se trecea la un protocol foarte bine reglementat, cu blocarea produselor respective, cu controale de la fermă până la la agentul economic care a pus în vânzare astfel de produse. Deci, din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt foarte clare cum ar fi trebuit să se procedeze, dar, repet, cred că aceste ieşiri fără să aşteptăm analize de la laboratoare autorizate, cu nişte lucruri concrete, nu fac decât să ne creeze o problemă atât nouă, cât şi o temă în rândul consumatorilor şi industriei noastre de creştere a păsărilor care, din fericire, este foarte bine dezvoltată', a zis, miercuri, pentru Agerpres vicepreşedintele ANSVSA.

Acesta a mai zis că Autoritatea Sanitară Veterinară a demarat în luna marite controale cu privire la tot ceea ce înseamnă carne de pasăre, atât din reţeaua intracomunitară, cât şi din ţări terţe.

'Mai mult decât atât, facem controale inclusiv în fermele noastre, pentru că noi avem un program naţional de monitorizare a salmonellei cu autocontrol. De exemplu, în 2023, la un efectiv de aproape 600 de milioane de capete de pui s-au recoltat peste 20.000 de probe în autocontrol, controale oficiale. Avem prin programe guvernamentale, prin programele Comisiei, sunt despăgubiri pe zona de salmonella la pasărea de ouă, unde sunt programe cofinanţate. Pentru Dumnezeu nu am descoperit apa caldă acum', a zis vicepreşedintele ANSVSA.

Conform sursei citate, cele mai mari probeleme cu privire la salmonella la carnea de pasăre au fost găsite pe zona schimburilor intracomunitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel