Pucioasa. Muzeul de Etnografie şi Folclor și-a redeschis porțile
Unul dintre cele mai apreciate muzee dâmbovițene și-a redeschis, sâmbătă, porțile, în prezența președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a vicepreședintelui Luciana Cristea, a senatorilor Titus Corlățean și Ionuț Vulpescu, a primarului orașului Pucioasa, Constantin Ana și a altor oficialități locale și județene.
Este vorba despre Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, unitate aflată în componența Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște (CNMCD), care în ultimele luni a fost închisă pentru lucrări de reorganizare a spaţiului expoziţional. Evenimentul de astăzi se înscrie în seria manifestărilor dedicate “Nopții Muzeelor”, eveniment cultural european cu tradiție, foarte apreciat de public, așa cum a declarant gazda manifestărilor, directorul CNMCD, Ovidiu Cîrstina.
„Mă bucur să redeschidem această bijuterie culturală, nu întâmplător astăzi, aici. Cred că de aici, de la Pucioasa trebuie să se audă un ecou pentru a redeschide viața culturală din județul Dâmbovița. Județul Dâmbovița este o mină de aur, din punct de vedere cultural și deține un patrimoniu deosebit nu doar pe plan național, ci și internațional (…) Ne-am asumat proiecte majore pentru viața culturală, iar acesta este doar un prim pas pentru a deschide județul la nivel național, pentru că dorim să scoatem județul la lumină, din punct de vedere cultural,” a declarat președintele CJD, Corneliu Ștefan, potrivit Biroul Comunicare, Relaţii Externe al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
La rândul său, edilul orașului Pucioasa, Constantin Ana, a mulțumit oficialităților pentru sprijinul acordat și a anunțat că își propune înființarea unui nou muzeu, al băilor Pucioasa, care să conțină și un muzeu al textilistului.
„Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect, dar în primul rând doamnei vicepreședinte Luciana Cristea, pentru că în ultimii patru ani cu ea am avut un dialog constant și a fost cea care a insistat pentru realizarea acestei investiții. Așa cum vedeți, parteneriatul dintre primăria Pucioasa și CJD este unul real, consistent și chiar am avut o discuție mai devreme, se vede că suntem sub lupa actualului președinte, în sensul bun al cuvântului, pentru că am găsit sprijin pentru toate problemele noastre. Chiar săptămâna trecută Spitalul Orășenesc Pucioasa a primit un sprijin de 200 de mii de lei, util pentru întreaga comunitate deservită de această unitate.”
Fost ministru al culturii, senatorul Ionuț Vulpescu și-a mărturisit bucuria pentru că în acest final de săptămână în care este marcată Noaptea Muzeelor, la Pucioasa se redeschide acest obiectiv.
„Când totul se închide în România, iată că aici, la Pucioasa, se redeschide ceva în zona culturii și aș vrea să-i felicit pe președintele consiliului județean, Corneliu Ștefan, pe vicepreședintele Luciana Cristea pentru efortul făcut și pentru că au ales, în mod simbolic, această zi (…) Consiliul Județean Dâmbovița administrează un patrimoniu extraordinar, aici în județ, sunt 15 muzee, care trebuie vizitate nu doar astăzi, dar și în general. Președintele CJD a vorbit în ultimele zile despre un plan județean de dezvoltare locală și vă asigurăm că, în acest plan, cultura va juca un rol major. În scurtă vreme vom prezenta acest plan de promovare a patrimoniului extrem de important pe care în are județul Dâmbovița, o chestiune de zile deja.”
Și senatorul Titus Corlățean a subliniat importanța punerii în valoare a patrimoniului național-cultural și a sprijinului și implicării autorităților județene pentru ca acestea să ajunge în atenția publicului.
„Noi avem nevoie de o prezență turistică, de prezența celor care cunosc, poate, mai puțin județul Dâmbovița, sau lucrurile extraordinare pe care istoria, cultura dâmbovițeană le au aici cu rădăcini puternice. De aceea, proiectul la care se lucrează va include printre altele și circuite turistice în care copii din școli vor putea cunoaște toate obiectivele din județ. Avem nevoie de o zi în care copiii din școli să participe și să descopere acest județ.”
Muzeul din Pucioasă, file de istorie
Muzeul de Etnografie şi Folclor Pucioasa, adăpostit în „Casa Dobrescu”, și-a deschis porțile pentru public în anul 1976. Expoziţia, amenajată în această casă, ilustrează istoria scrisă şi nescrisă a orașului Pucioasa, a modului în care oamenii acestei așezări s-au exprimat de-a lungul timpului din punct de vedere economic, social şi cultural şi au reuşit să transforme Pucioasa dintr-o așezare sătească într-o staţiune balneoclimaterică vestită atât în ţară, cât şi peste hotare, datorită miraculoaselor sale izvoare.
Dacă la parterul clădirii veți descoperi viața patriarhală a Pucioasei, o imagine grăitoare şi autentică a muncii, inventivităţii şi sensibilităţii ţăranului român (ocupațiile tradiționale, meșteșuguri, portul tradițional, obiceiuri, dar și un interior tradițional local), la etaj, prin intermediul fotografiilor, mobilierului și vestimentației de epocă, puteți cunoaște viața citadină, prosperă și tumultoasă a orașului, aspecte semnificative din perioada sa de glorie. Publicul poate admira imagini de la inaugurarea Băncii Populare “Țăranul” prima bancă de acest gen din țară, momentul inaugurării orașului, sărbătorirea semicentenarului Băilor Pucioasa, locuri vestite și pline de amintiri (Strada Regală, Parcul, Pavilionul din Parc, Hotel Georgescu etc.) și personalități reprezentative ale orașului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News