Publicul de artă din România, generos, dar există şi reversul medaliei. "Trăim o epocă a kitschului"
Sergiu Cioiu, actor, compozitor şi cântăreţ, apreciază că publicul de artă din România este foarte generos şi că în ultimii 40 de ani s-au schimbat puţine lucruri. Cu toate astea, spune el, există şi un revers al medaliei.
"Publicul e același. Exigențele publicului românesc sunt variate, dar în general publicul român se scoală în picioare după fiecare spectacol și că e bun și că e mai puțin bun, aplaudă.
Nu știu, au un respect pentru ceea ce se cheamă arta spectacolului, actori, artiști. Este un public generos. După părerea mea, este un public generos. Dar nu-i mai puțin adevărat. După părerea mea, s-a instalat un prost gust în toată lumea. Trăim o epocă a kitschului și este foarte greu să izbutești în momentul în care nu ești formatat după așa zisul gust al publicului, impus de anumiți oameni care creează playlist-urile de radio sau care creează anumite emisiuni mai mult sau mai puțin interesante în materie de cântec cel puțin, întrucât eu, vrând nevrând, am rămas puțin lipit de succesul pe care l-am avut cântând. Sigur că nu m-am desprins de teatru și sigur că mă duc la teatru cu mare bucurie. Dar nu-i mai puțin adevărat că remarc și în materie de teatru o oarecare lipsă de atenție pentru ceea ce se cheamă un repertoriu just, un repertoriu de bună caritate, de bun gust, un repertoriu potrivit cu ceea ce teatrul respectiv ar trebui să impună.
Dar nu-i mai puțin adevărat că în același timp publicul de azi este mai divers. A avut ocazia să se împace foarte bine cu tot ceea ce circulă pe internet, cu filmele care pot fi văzute retro, cu o sumedenie de modalități în care oricine poate să-și diversifice opțiunea pentru ce vede", a declarat Sergiu Cioiu la Avangarda, podcast moderat de Ionuţ Vulpescu.
A cântat pe versurile lui Alexandru Mandy și Marin Sorescu; a plecat în Canada, dar s-a întors în România iubirilor lui, muzica, poezia și teatrul. E un artist total, iar inima multora dintre noi e legată de timbrul său fenomenal intonând Charles Aznavour. Invitat la podcastul Avangarda, Sergiu Cioiu vine la microfonul poveștilor cu tâlc și mărturiilor exclusive din viața privată, care a stat departe de reflectoare. În premieră în dialog cu fostul ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, artistul Sergiu Cioiu explică motivele care l-au determinat să părăsească România în urmă cu 40 de ani și bucuria de a fi din nou împreună cu soția sa, balerina si coregrafa Maria Mitrache Bokor. Sergiu Cioiu a dezvăluit detalii din viața copiilor lor și amintiri prețioase din spectacolele în care nu de puține ori, elegiile lui Nichita și umorul lui Sorescu au ajuns la public pentru că muzica lui le-a făcut mai vii și mai sonore. Tot în cadrul acestui podcast, Sergiu Cioiu a explicat de ce simte că „viața-videoclip” e metafora societății noastre și care e relația cu publicul de toate vârstele. O întâlnire excepțională, din care nu lipsesc recitarea poeziilor lui Romulus Vulpescu și Lucian Avramescu și intonarea unor șlagăre ale lui Sergiu Cioiu, toate, la același microfon al lumii culturale, la podcastul Avangarda, cu Ionuț Vulpescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News