Psoriazis, tensiune, probleme respiratorii... Alege-ți vacanța în funcție de condițiile tale de sănătate
Evident gusturile personale, bugetul, distanța, sunt factorifundamentali de care trebuie sa ții cont atunci când vine vorba de alegerea destinației vacanței tale. Mai există însă un alt element esențial de luat în considerare, pe care, din păcate mulți tind să-l uite: starea lor de sănătate.
În funcție de starea de sănătate există unele locuri deosebit de potrivite și altele nerecomandate. Iată un mic ghid pentru a te orienta.
La munte dacă tensiunea este scăzută
Daca suferiți de hipotensiune, ideal este să vă planificați o vacanță la munte, eventual la altitudini joase și/sau medii caracterizate prin condiții de temperatură potrivite, în funcție de anotimpuri și de nivelul de umiditate. Prin urmare, acetste elemente împiedică vasodilatația, adică dilatarea vaselor de sânge, fenomen care duce la o scădere suplimentară a presiunii și care este frecventă pe vreme caldă. Mediile montane sunt relativ favorabile chiar și în lunile de iarnă. Persoanele cu tensiune arterială scăzută, pe de altă parte, ar trebui să evite marea, mai ales vara: de fapt, este un mediu cu condiții cald-umede, care activează mecanismele de vasodilatație, scrie My Personal Trainer.
La lac și pe insule dacă presiunea este mare
Ce se întâmplă dacă, pe de altă parte, presiunea tinde să fie mediu-înaltă? În acest caz, ideale sunt insulele și lacurile, care au climă blândă și niciodată extremă, chiar și vara. În plus, produc un efect de relaxare foarte benefic pentru multiple sisteme și funcții, inclusiv presiune.
Munții, pe de altă parte, trebuie evitați: disponibilitatea redusă a oxigenului și temperaturile scăzute pot determina o creștere a valorilor presiunii. În plus, frigul favorizează mecanismele de vasoconstricție, care la subiecții predispuși reprezintă un factor de risc pentru hipertensiune arterială.
La deal pentru cei cu probleme cardiace
Cei care suferă de boli cardio-circulatorii mai mult sau mai puțin grave beneficiază de șederea în locații deluroase: condițiile climatice blânde și niciodată extreme tipice acestor medii, de fapt, nu implică stres și încărcare suplimentară asupra inimii, vaselor și circulației. Dealul este o alegere excelentă în orice perioadă a anului, dar cu atât mai mult vara și iarna când, în alte locuri, este probabil să fie foarte cald și, respectiv, foarte frig. Acesta este motivul pentru care în prezența bolilor de inimă este mai bine să renunțați la vacanțele la mare în timpul verii și la munte în timpul iernii: atât căldura, cât și frigul reprezintă un factor de stres pentrusistemul cardiovascular.
La mare dacă aveți psoriazis
Pentru psoriazis, sejururile în stațiunile de pe litoral sunt foarte potrivite. De fapt, au concentrații mari de radiații UV, care favorizează procesele de reînnoire celulară, astfel încât provoacă o reducere a petelor care caracterizează această boală.
Atenție: asta nu înseamnă că te poți expune la soare fără limite, exagerând cu bronzul. Chiar și în prezența psoriazisului este necesar să se respecte măsurile de precauție necesare, luând soarele treptat, adăpostindu-se la umbră în orele cele mai calde ale zilei, aplicând protecții. Ideal este alternarea băilor frecvente și scurte cu expunerea la soare. Atenție: dacă urmați tratamente farmacologice specifice, evaluați împreună cu medicul dumneavoastră posibilele interacțiuni cu expunerea la soare.
În pădure când sunt probleme respiratorii
Alte probleme de sănătate larg răspândite sunt cele care implică sistemul respirator: chiar și în acest caz există câteva indicații de respectat atunci când vine vorba de alegerea sărbătorilor.
În general, în cazul bronșitei, chiar cronice, și al emfizemului pulmonar, locurile deluroase cu păduri și/sau păduri sunt excelente. De altfel, în aceste medii umiditatea relativă atinge valori în jur de 20%, producția de oxigen este mare pe tot parcursul zilei.
Pădurile sunt contraindicate persoanelor cu astm alergic. Pentru ei, munții sunt mai buni datorită absenței poluanților, ceea ce reduce inflamația pulmonară tipică acestei boli.
În plus, densitatea scăzută de oxigen tipică altitudinilor mari determină o expansiune mai bună a plămânilor și o reducere a hiper-reactivității bronșice . Atentie insa la raceala: poate reprezenta un factor de decompensare pentru astm bronsic. Chiar și vacanțele la plajă, în realitate, pot fi un remediu, atâta timp cât alegi locuri care nu sunt foarte poluate.
Alternativa: băile termale
Există un loc de vacanță care este aproape întotdeauna indicat, indiferent de condițiile de sănătate ale cuiva: stațiunile balneare. Apele termale, de fapt, sunt benefice în multe cazuri, așa că o vacanță la spa este adesea o alternativă valabilă la excursiile mai tradiționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News