Psoriazis: o boală cronică a pielii care poate fi tratată
Psoriazisul este o boală necontagioasă care afectează 1,5% din populaţia unei anumite regiuni. Medicii susţin că afecţiunea nu este determinată de niciun microb, ci de sistemul genetic. Aproximativ 1/3 din persoanele suferinde au în familie o rudă care a avut la un moment dat această boală.
Autor: Anca Murgoci
Psoriazisul este o boală dermatologică care determină o creştere exagerată a celulelor pielii si care produce apariţia unor plăci tegumentare îngroşate. De asemenea, este o boală inflamatorie cronică care afectează şi articulaţiile. De fapt, boala aceasta nu este contagioasă pentru ca este produsă de sitemul genetic.
Potrivit http://www.20minutos.es/noticia/1206136/0/psoriasis/cronica/tratable/, dacă unul dintre părinţi a suferit de psoriazis, riscul ca şi copilul său să sufere de această boală este între 30%-50%. Dacă ambii părinţi au suferit de psoriazis, pentru copiii lor riscurile cresc de la 50% la 70%.
Deşi este o boală cronică, se poate trata: „Există un număr suficient de mare de persoane bolnave care nu merg la dermatolog sau care nu iau tratamentul recomandat. Şi asta pentru că pacienţii află că au de a face cu o boală cronică”, explică doctorul Miquel Ribera, vicepreşedintele Academiei Spaniole de Dermatologie şi Venerologie. Deşi este o boală cronică, poate dura un timp mai scurt şi se poate vindeca. De asemenea, poate apărea la orice vârstă.
Simptome:
- vasodilataţie.
- cruste subţiri sau îngroşate la nivelul scalpului.
- îngălbenirea unghiilor de la picioare sau de la mâini.
- desprinderea unghiei de la rădăcină.
- mâncărimi sub sâni, axile sau fese.
Factori care grăbesc apariţia bolii:
1. infecţii.
2. stres.
3. consumul de alcool şi tutun.
4. leziunile cutanate, indiferent de localizare.
5. clima rece şi uscată.
Cum se poate trata psoriazisul
În cazul psoriazisului uşor (atunci când leziunile tegumentare acoperă mai puţin de 10% din suprafaţa corporală), se recomandă folosirea unor unguente sau creme, fie singure, fie în combinaţie cu terapia cu raze ultraviolete.
În cazul în care psoriazisul este sever(atunci când leziunile tegumentare acoperă mai mult de 20% din suprafaţa corporală), medicii recomandă tratamentul medicamentos. Acesta poate fi de lungă durată, iar pacientul va avea nevoie de consiliere psihologică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News