Data publicării:

Psihoterapeutul și psihosexologul Mona Spânu: Când e recomandat ca părinții să înceapă educația sexuală a copiilor

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik

Psihoterapeutul și psihosexologul Mona Spânu, președintele ATED - Asociația de terapie, educație și dezvoltare, a fost invitată la emisiunea Părinți Prezenți, de pe DC News, Părinți și Pitici și DC News TV, unde a explicat care este momentul potrivit ca părinții să înceapă să discute cu copiii lor despre educația sexuală. 

În cadrul acestei ediții a fost abordat un subiect extrem de important, și anume, cum să oferim o educație sexuală copiilor. Sunt studii care arată că peste 70% dintre copiii cu vârste de 7 și 8 ani intră în contact cu conținuturi pornografice.

Adulților le este greu să vorbească deschis despre această temă deoarece provin din generații în care discuțiile de acest gen erau tabu. Cu toate acestea, părinții sunt cei care trebuie să facă educație sexuală cu copiii lor pentru ca aceștia să nu aibă alți educatori sexuali, precum anturajul sau internetul. Este timpul să depășim barierele și să normalizăm discuțiile despre anatomia și sănătatea noastră. 

Mona Spânu a abordat acest subiect, alături de Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, oferind o mulțime de informații benefice pentru părinți și copii. 

„Care e momentul potrivit să începem această discuție cu copiii? De la ce vârstă?”, a întrebat Loredana Iriciuc. 

„În general, se consideră că educația sexuală începe în momentul în care ne naștem. Părinții și copilul intră într-un mod de comunicare despre propriul corp. Sexualitatea este văzută ca o dinamică a vieții noastre, adică este foarte important să ne dăm seama că nu se raportează doar la ideea de act în sine. Ține de dinamica dintre noi, de relațiile dintre oameni, de lucruri care par că nu sunt înțelese suficient de mult. Este un proces complex care trebuie urmat cu pași mici și îndelung de mult timp până când copilul devine adolescent, să înțeleagă ce este sexualitatea.

Chiar și adulții, în ziua de astăzi, se întâmplă să nu cunoască foarte bine acest sens. Diferența dintre sex și sexualitate este destul de mare, adică actul în sine reprezintă ceva, iar sexualitatea reprezintă totalitatea comportamentelor, emoțiilor, modul în care ne raportăm noi la interiorul nostru și atunci nu se mai vorbește doar despre actul în sine.

3. Psihosexol... (mona-spanu_87534200.jpg)

Psihosexologul Mona Spânu, la Părinți Prezenți

 

Este foarte greu în zilele noastre să ne dăm seama cum și când. Mai important este să ne dăm seama cum decât când. Este foarte important ca atunci când copilul este mic și îi facem băiță, începem de atunci să îi spunem ce părți ale corpului spălăm.

Nu folosim termen populari, spunem încă de atunci, dacă se poate și cunoaștem termenii, că vorbim despre penis și despre vulvă și atunci ne este mai ușor și nu mai suntem așa stânjeniți nici când vine momentul potrivit să le spunem adolescenților despre asta și pur și simplu este ceva natural, la fel cum vorbești despre brațe, cap, picioare.”, a spus Mona Spânu. 

Deoarece adulții de astăzi nu au purtat astfel de discuții cu părinții lor, astăzi, când vine vorba de a face educați sexuală cu copiii lor, adulții tind să fie stânjeniți de aceste discuții și să evite anumiți termeni. Mona Spânu a explicat ce trebuie făcut în aceste situații. 

„Dacă începem să spunem de mai multe ori ne va intra în reflex și atunci va fi din ce în ce mai simplu să spunem. Copilul când este mic nu știe, dar când crește va auzi constant: „penisul tău”, „vulva ta”.  Cu cât se începe mai devreme, atât părintele cât și copilul sunt mai puțin stânjeniți în a auzi și a reproduce această denumire.”, a spus Mona Spânu la emisiunea Părinți Prezenți, de pe DC News, Părinți și Pitici și DC News TV. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel