Data publicării:

Psihosexologul Mona Spânu: Cum e potrivit să îi explici copilului cum a venit pe lume / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @freepik
Psihoterapeutul și psihosexologul Mona Spânu, președintele ATED - Asociația de terapie, educație și dezvoltare, a fost invitată la emisiunea Părinți Prezenți, de pe DC News, Părinți și Pitici și DC News TV, unde a vorbit despre cum este potrivit să le explicăm copiilor cum au ajuns pe lume. 

În cadrul acestei ediții a fost abordat un subiect extrem de important, și anume, cum să oferim o educație sexuală copiilor. Sunt studii care arată că peste 70% dintre copiii cu vârste de 7 și 8 ani intră în contact cu conținuturi pornografice.

Adulților le este greu să vorbească deschis despre această temă deoarece provin din generații în care discuțiile de acest gen erau tabu. Cu toate acestea, părinții sunt cei care trebuie să facă educație sexuală cu copiii lor pentru ca aceștia să nu aibă alți educatori sexuali, precum anturajul sau internetul. Este timpul să depășim barierele și să normalizăm discuțiile despre anatomia și sănătatea noastră. 

Mona Spânu a abordat acest subiect, alături de Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, oferind o mulțime de informații benefice pentru părinți și copii. 

„Cum îi spunem copilului cum a ajuns pe lume pentru că povestea cu barza nu mai merge.", a spus Loredana Iriciuc. 

„Nu mai ține de mult povestea cu barza și copiii își dau seama deja de realitate. Observă că femeile au burtă unde cară copilașul. Cum a ajuns copilul acolo? În funcție de vârsta lui putem să-i spunem mai exact ce se întâmplă în interiorul femeii.

Este foarte important să exprimăm acest lucru, că este un rod al dragostei dintre mamă și tată și nu a apărut pur și simplu acolo. Până la urmă, sexualitatea se rezumă la noțiunea de dragoste, pentru că are componentă emoțională.

Ai apărut în burtă mamei, evident, nu te-a adus barza, și ai apărut din dragostea părinților tăi. La nivelul lui de înțelegere. Dacă are 3 ani nu îi povestești despre actul sexual și alte lucruri.

Când mai crește, pe la 7-8 ani, încep să aibă altfel de întrebări: „Cum am ajuns aici?”. Îi explici noțiuni de anatomie. Dacă am discutat până atunci cu ei cum se numesc organele sexuale, putem să spunem că penisul are o componentă din care rezultă spermatozoidul și la fete ovulul. Când cele două se întâlnesc, rezultă un copil. Nu dăm detalii foarte importante că șocam copilul la vârsta aia, nu e capabil încă să înțeleagă ce se întâmplă cu sexul.", a spus Mona Spânu.

3. Psihosexol... (mona-spanu_87534200.jpg)

Psihosexologul Mona Spânu, la Părinți Prezenți

 

Copiii trebuie învățați să se protejeze de mediul online

„Foarte important este să-l învățăm, la vârsta asta, cum să se protejeze de mediul online. Am văzut foarte multe situații în care copiii devin ținta bullyingului, dar și a abuzurilor sexuale. Pe internet se întâmplă cel mai des pentru că părinții nu prea știu ce fac copiii acolo, copiii nu știu cum să interacționeze și așa ne întrebăm ce se întâmplă cu copilul nostru când ajunge într-o situație în care el nu mai știe să gestioneze.

De aceea, pe la vârsta aceasta de 7-8 ani, e important să știe că nu are voie nimeni să îl pună să facă poze, să trimită poze dezbrăcat, să te atingă, nici măcar la școală, nici măcar părintele nu are voie să te atingă, decât într-un act al curățeniei, al igienei personale, dar la vârsta asta ești destul de capabil să te speli singur, nu e nevoie să te atingă nimeni.

Există și partea aceasta negativă în care pot ajunge foarte ușor să fie abuzați. Există copiii speciali, cei cu tulburări din spectrul autist sau alte deficiențe, care devin foarte ușor ținta acestor abuzuri pentru că ei nu cunosc, nu știu foarte bine să gestioneze și nici părinții lor nu știu ce se întâmplă cu asta. Mai mult decât atât, dezvoltarea lor este mai rapidă, din punct de vedere biologic și al hormonilor, și chiar ar trebui luat în calcul acest fenomen.

La pubertate este altă discuție. Copiii sunt deja într-o criză a existenței lor. Pe la 11-12 ani îți dai seama că el nu se mai înțelege pe el însuși, i se schimbă corpul, emoțiile. Apariția hormonilor declanșează foarte multe lucruri în interiorul copilului, la fete. Estrogenul poate să ducă spre stări deprimante. Apariția menstruației e foarte importantă.”, a spus Mona Spânu la emisiunea Părinți Prezenți, de pe DC News, Părinți și Pitici și DC News TV. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel