Psihiatrul Florin Tudose: în cazul Cristinei Verona se iau în calcul depresia gravă sau schizofrenia
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Medicii psihiatri spun că drama Cristinei Verona ar trebui să fie un semnal pentru societate, fiindcă românii ignoră semnele suferințelor psihice, atât cele resimțite de ei înșiși, cât și cele pe care le-ar putea observa la apropiați. Tulburările de personalitate erau ușor de observat în cazul Cristinei Verona, iar o vizită la medic putea să prevină această tragedie. L-am rugat pe psihiatrul Florin Tudose să analizeze datele noi care apar  și să încerce un diagnostic.

Pe lângă problemele financiare și cele din familie, apropiații Cristinei și-au amintit amănunte care, la momentul respectiv nu le-au atras atenția: ziarista a început să asculte muzică sârbească foarte tristă, vorbea despre moarte, avea tot mai frecvent certuri cu mama sa, se îmbrăca ciudat, iar în materia preferințelor sexuale a încercat ceva nou, respectiv o relație cu o colegă de la TVR.

”Este clar o persoană nemulțumită de propria situație. Cred că avea un complex, legat de buza de iepure. Cu toate astea, refuza să se opereze, deși, din câte am aflat, i s-a propus. Poate de frică, poate refuza să accepte situația...Mama sa era foarte frumoasă, deci ar putea fi și un complex pe  relația cu părinții.  Când totul se prăbușea, în jurul său, și situația materială și cea sentimentală, încerca să se reinventeze: vezi acea relație cu o femeie. Stridențele vestimentare, mimica, toate conflictele cu vecinii, pe care îi reclama frecvent, arată o tulburare gravă”, crede profesorul Florin Tudose.

Patologie de nivel psihiatric

Profesorul Tudose spune că se poate discuta  despre  o patologie de nivel psihiatric. ” În ultimii 5 ani am strâns din presă peste 10 cazuri de sinucidere altruistă, când cei care comit gestul fatal își ucid și apropiații, de regulă copiii, pentru a-i proteja, ca să nu sufere în această lume fără speranță etc. Ar putea fi vorba despre o astfel de problemă. Cristina Verona avea o depresie gravă, suficient de severă ca să antreneze și pe alții în moarte. Alt diagnostic ar putea fi cel de schizofrenie paranoidă. Avea idei delirante: turcul o urmărea, mama era agentul turcului ș.a.m.d. Crima a avut loc pe fondul acestor halucinații. A făcut o inversiune afectivă față de mamă. Debutul schizofreniei poate fi la orice vârstă, iar uneori boala are un debut medico-legal (adică, după ce face o omucidere se descoperă că omul era bolnav). Totuși, în cazul Verona, au existat semne de alarmă. Era bizară, de mai multă vreme, dar cei din jur nu s-au alertat”.

La ultimul eveniment oficial, fuma țigară de la țigară

Și medicii de la clinica unde era directoare de PR au observat că se comporta ciudat. Cristina Verona le-a scris discursurile, importante fiindcă la manifestare urma să participe și premierul Emil Boc. Pe alocuri, se simțea din text că o luase razna, având expresii de genul ”vor fi zeci de mii de operații anual”. Când i s-a atras atenția, a modificat textul fără să comenteze. Totuși, participanții la eveniment și-au amintit că era foarte tensionată, că fuma țigară de la țigară și părea foarte ridată, mult mai în vârstă decât în realitate, poate și din cauza îmbrăcăminții ciudate. În timpul evenimentului, a fost extrem de agitată, crispându-se ca să nu explodeze din cauza tensiunii.

Citeşte şi:

Cristina Verona, înainte de a muri, credea că i-a fost furată identitatea. A mers la Poliţie, dar nu a terminat de scris plângerea

Foştii colegi ai Cristinei Verona: Avea un standard financiar extrem de ridicat

Tragedia din Primăverii, cauze financiare. Cristina Verona avea probleme cu banii şi nu vroia să-şi închirieze apartamentul

Cristina Verona, fostul redactor-şef de la “Elle”, printre victimele găsite în locuinţa din Primăverii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel