PSD solicită de urgenţă convocarea unei şedinţe a coaliţiei
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 24 oct 2022, 19:47
WhatsApp
PSD: Modelul propus pentru creşterea veniturilor pensionarilor este echitabil şi nu contravine Constituţiei Inquam Photos / Octav Ganea
PSD: Modelul propus pentru creşterea veniturilor pensionarilor este echitabil şi nu contravine Constituţiei Inquam Photos / Octav Ganea
PSD solicită de urgenţă o şedinţă a coaliţiei în care să se discute despre portofoliul de la Ministerul Apărării, după care va convoca şi o şedinţă a Consiliului Politic Naţional, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al partidului, Radu Oprea.

'La Biroul Permanent Naţional am avut informarea pe care ne-a făcut-o Vasile Dîncu referitor la demisia pe care a prezentat-o astăzi. Ne-a spus foarte clar că nu a primit nicio critică oficială şi că nu i-a solicitat nimeni demisia, dar că dumnealui consideră că este motivată această demisie în acest moment. Care ar fi paşii următori: decizia pe care a luat-o Biroul Permanent Naţional al PSD este ca să solicităm de urgenţă convocarea unei şedinţe a coaliţiei pentru a avea o discuţie, iar apoi un Consiliu Politic Naţional pentru perioada următoare. (...) Este nevoie de o şedinţă în coaliţie pentru a limpezi discuţiile care au avut loc în spaţiul public în această perioadă', a spus Radu Oprea la sediul central al PSD.

El a adăugat că este posibil ca şedinţa coaliţiei să aibă loc marţi, pentru că premierul Nicolae Ciucă va pleca la Bruxelles. 'În acelaşi timp, solicitarea pe care a făcut-o astăzi de dimineaţă PSD, ca premierul Ciucă să ocupe funcţia interimară de ministru al Apărării, deja s-a şi întâmplat. Drept urmare, având în vedere trecutul profesional al premierului de ministru al Apărării şi de şef al Statului Major, ne dă garanţiile că în această perioadă Ministerul Apărării are o conducere care ştie şi înţelege exact dimensiunea geopolitică şi contextul geopolitic de astăzi', a afirmat purtătorul de cuvânt al PSD.

Radu Oprea a menţionat că în şedinţa de luni a PSD nu s-a discutat despre numele unor eventuali candidaţi pentru funcţia de ministru al Apărării. Purtătorul de cuvânt al PSD a mai afirmat că nu s-a discutat nici despre un schimb de ministere cu PNL. 

Citește și - Dîncu, întrebat când s-a produs ruptura dintre el și Iohannis: De când aud pe surse, de şase luni, că trebuie să demisionez

Vasile Dîncu a făcut primele declarații după ce și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Apărării, invocând imposibilitatea de a putea colabora cu președintele Klaus Iohannis.

Întrebat când a avut loc această ruptură dintre el şi preşedintele Klaus Iohannis, Vasile Dîncu a spus: "Nu ştiu, de când aud pe surse, de şase luni, că trebuie să demisionez şi toate cele".

"Nu am vorbit nici astăzi, nici ieri cu președintele Klaus Iohannis", a declarat acesta.

"Nu mi-a cerut nimeni demisia", a afirmat Vasile Dîncu, întrebat dacă premierul Nicolae Ciucă i-a cerut să demisioneze.

Cât despre existența unor reproșuri din partea lui Klaus Iohannis privind modul în care au fost făcute achizițiile pentru Armata Română, acesta a spus: "Nu am avut niciun reproș concret din partea președintelui". 

"Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României"

Vasile Dîncu și-a anunțat, astăzi, demisia din funcția de ministru al Apărării, pe Facebook.

"În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale. Redau, mai jos, textul integral:

Domnului Prim Ministru al Guvernului României

Nicolae - Ionel Ciucă

DEMISIE

Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție. Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei.

Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României", a anunțat Vasile Dîncu, pe Facebook. 

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a luat act de demisia lui Vasile Dîncu din functia de ministru al Apărării, după cum informează Biroul de presă al Guvernului.

Iohannis, acid la adresa lui Dîncu, după declarațiile despre războiul din Ucraina

Amintim că după ce ministrul Vasile Dîncu declara, într-o emisiune televizată, că ”războiul din Ucraina va mai continua și că singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, președintele Klaus Iohannis a reacționat critic: 

”În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?