PSD merge până la capăt. Dacă PNL nu-l dă afară pe SRS, Ponta caută altă majoritate parlamentară
USL se va sparge, dacă Sorin Roșca Stănescu rămâne membru al PNL, au declarat pentru DeCe News surse din conducerea PSD. Social-democrații sunt hotărâți să denunțe acordul cu liberalii, dacă aceștia nu-l sancționează pe senator pentru declarațiile la adresa premierului și ale conducerii PSD. Spre deosebire de alte situații când au apărut tensiuni în USL, dar s-a mers spre consens, criza din ultimele zile este de tip totul sau nimic. Social-democrații nu vor ceda și nu sunt dispuși la variante de compromis, au declarat sursele amintite.
[caption id="attachment_318545" align="alignleft" width="310"] Sursa foto: ampress.ro[/caption]Premierul a avut joi discuții cu liderii PSD pentru a stabili care vor fi miniștrii interimari, în caz că se va ajunge la demiterea liberalilor din guvern. Nu este exclusă nici varianta ocupării a câte două portofolii de către miniștrii PSD, până la alcătuirea unei noi majorități parlamentare și învestirea unui nou guvern. Cel mai probabil, Victor Ponta i-ar putea demite pe miniștri liberali după ce se întoarce de la Consiliul European care are loc miercuri, 22 mai.
PSD îl susține pe Ponta
Mai mulți lideri locali ai PSD au transmis în cursul zilei mesaje către Centru, exprimându-și susținerea pentru o eventuală denunțare a protocolului cu PNL. Parlamentarii social-democrați sunt revoltați, la rândul lor, de votul liberalilor în Senat, care au susținut alături de PDL și PPDD inițiativa senatorului Roșca Stănescu. Dacă PNL votează cu Opoziția, atunci să treacă în Opoziție, spun ei.
Social-democrații sunt nemulțumiți că liberalii își fac campanie electorală pe seama guvernului, în timp ce ei decontează dificultățile guvernării. Excluderea senatorului Stănescu ar fi un avertisment pentru alți liberali care își construiesc proiecte personale, pe seama Executivului. De asemenea, cedarea ar stabili clar raporturile de putere din interiorul USL.
Liberalii caută soluții
Liberalii au fost surprinși de reacția dură a PSD, pe care nu o anticipau. Conducerea partidului este dispusă la concesii (Crin Antonescu s-a arătat rezervat în declarații, Sorin Roșca Stănescu și-a cerut scuze). Totuși, nu se poate merge prea departe, sau prea rapid, în direcția împăcării, pentru că s-ar genera percepția unei înfrângeri. De altfel, Crin Antonescu are de suferit în ambele situații. Dacă îl exclude pe senatorul Stănescu, va pierde simpatia electoratului dur anti-Băsescu. Dacă pierde guvernarea, se poate aștepta la o revoltă în PNL, sau cel puțin la o revenire spectaculoasă a grupării Tăriceanu. Unii lideri PNL consideră că Antonescu a căzut într-o capcană, social-democrații căutând un motiv de rupere a USL. Președintele PNL trebuia să-l demită imediat pe SRS, care nu are vechime în partid și nu e o miză pentru care să fie pierdută guvernarea. Un scenariu posibil ar fi fost excluderea la pachet a grupării Chiliman și a senatorului Roșca Stănescu, dar declarațiile lui Antonescu fac dificilă susținerea acestei poziții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News