PSD îi cere lui Niculae Bădălău să îşi depună demisia din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
PSD solicită vicepreşedintelui Curţii de Conturi Niculae Bădălău să îşi depună demisia, în urma reţinerii sale de către DNA.

Potrivit unui comunicat PSD, partidul „consideră că, în contextul în care DNA a început o anchetă penală şi a dispus reţinerea domnului Niculae Bădălău, acesta nu îşi mai poate continua activitatea la Curtea de Conturi a României. Prezenţa sa în această funcţie ar afecta grav credibilitatea instituţiei”. 

„De aceea, demisia sa ar reprezenta cea mai bună cale pentru protejarea imaginii unei instituţii fundamentale a statului român”, a transmis PSD.

Citește și...

Curtea de Conturi a României, anunț după comunicatul DNA cu privire la Niculae Bădălău

Curtea de Conturi a României a transmis, duminică seară, că a luat act de comunicatul DNA cu privire la Niculae Bădălău.

„Curtea de Conturi a României a luat act de comunicatul Direcției Naționale Anticorupție privind măsurile dispuse de procurori cu privire la domnul Niculae Bădălău, consilier de conturi, vicepreședinte al Autorității de Audit. Curtea de Conturi a României reiterează poziția de susținere a actului de justiție și își exprimă încrederea că autoritățile competente vor soluționa acest caz în conformitate cu prevederile Constituției României și cu reglementările incidente. Precizăm faptul că, potrivit articolului 54 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ,,de la data trimiterii în judecată penală, membrii Curții de Conturi și auditorii publici externi sunt suspendați de drept din funcțiile lor. În caz de condamnare definitivă, ei sunt demiși de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează”, a transmis, duminică seară, Curtea de Conturi.

Amintim că DNA a anunţat, duminică, 27 noiembrie, că Niculae Bădălău a fost reţinut, pentru 24 de ore, într-un dosar în care este acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă. Astfel, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de duminică, a lui Niculae Bădălău, pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă. În acelaşi dosar, a fost reţinut şi reprezentantul unei societăţi comerciale, pentru complicitate la dare de mită.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă aprocesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scopcrearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu massmedia, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.197/2019”, a transmis, duminică seară, DNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel