PSD și ALDE nu merg la consultări. Iohannis reacționează DUR
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Klaus Iohannis a dat o replică după ce PSD și ALDE au anunțat că nu vor merge miercuri la consultări.

"A fost interpretat foarte corect (articolul din Constituţie - n.r.). Este o atitudine pur și simplu nepoliticoasă. Nu imi dau seama ce vor dori să obțină, dar cred că greșesc", a zis președintele înainte de a participa la un eveniment organizat de Ambasada Italiei la Catedrala 'Sf. Iosif' din Capitală.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu va merge la consultările de miercuri de la Palatul Cotroceni pentru că invitația venită din partea șefului statului este fundamentată greșit pe un articol din Constituție.

VEZI ȘI: EXCLUSIV Codrin Ștefănescu: De ce nu e legală invitația la Cotroceni. Amănunt care i-a scăpat președintelui

"M-am uitat cu atenție pe invitație și aici se spune că suntem invitați la consultări în baza art. 85, alineatul 1, din Constituție care prevede: 'președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament'. Acest articol din Constituție nu poate fi urmat decât de o emitere a unui decret. Consultările se pot face doar în baza art. 103 și acolo spune foarte clar că în funcție de majoritățile stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar. De asemenea, nouă ni se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care mâine, când ar fi consultările, nu sunt parlamentare și mă refer la USR și la PMP. Mâine este în funcțiune actualul Parlament. Deci, am discutat în partid această invitație, cred că președintele ar trebui să aibă o discuție serioasă cu cel sau cei care i-au propus fundamentarea invitației pe baza art. 85 din Constituție. Nu putem merge la aceste consultări pentru că, așa cum am spus în campanie și în seara alegerilor, noi vrem să respectăm cu strictețe prevederile constituționale. Nu mergem la consultări pentru a face exerciții de imaginație", a spus Dragnea, la sediul PSD.

[citeste si]

El a adăugat că nu există în Constituție scris că se pot face consultări pentru a se vedea ce își imaginează partidele, precizând că, după ce fiecare parlamentar este validat și depune jurământul, iar Parlamentul este constituit, se pot face consultări, iar PSD va merge la acestea cu toată deschiderea.

"Noi nu puteam da curs la această invitație fundamentată pe un articol greșit din Constituția României. Dacă vă uitați pe articolul 85 o să vedeți că acolo sunt două teze și anume: desemnarea candidatului de prim-ministru, ceea ce înseamnă emiterea unui decret, iar a doua teză — numirea Guvernului după votul de învestitură din Parlament. Cum putem vorbi noi de a doua teză când nu avem la ora asta nici oficializarea datelor de la alegeri", a menționat Dragnea.

Nici ALDE nu merge la consultări

ALDE consideră prematură invitația președintelui Klaus Iohannis de a participa miercuri la consultări în vederea formării noului Guvern și precizează că va lua parte la acestea după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaților și senatorilor și constituirea unei majorități absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel