Data actualizării:
Data publicării:

PSD face curățenie. Cum arată listele electorale: Candidații care vor lipsi de la alegeri

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

PSD a decis să excludă de pe listele electorale candidații cu probleme juridice, extinzând această măsură și pentru incompatibilități, conform purtătorului de cuvânt Lucian Romașcanu. 

Citește și: Miza scandalului de la Planșeul Unirii. Firea rupe tăcerea

Consiliul Politic Național al PSD a hotărât marți, cu unanimitate de voturi, ca pe listele electorale ale partidului pentru alegerile parlamentare să nu fie incluse persoane care au fost trimise în judecată pentru: fapte de corupție, fapte asimilate celor de corupție sau incompatibilități.

În acest fel, PSD își respectă angajamentul față de alegători de a formaliza o conduită, pe care a practicat-o în mod constant în ultimii ani, cu privire la respectarea standardelor de integritate în politică.

PSD se distinge de alte partide care în continuare girează penali în scrutinele electorale. În mod special, PSD se delimitează de practica USR, care tocmai a luat decizia de a permite „penalilor în funcții publice” trimiși în judecată să fie port-stindardul listelor electorale pentru Parlament. Este flagrant exemplu fostului primar penal al Sectorului 1, Clotilde Armand, care deschide lista USR București pentru Senat, deși este trimisă în judecată pentru că și-a folosit funcția pentru favorizarea propriei persoane.

Potrivit legii, candidaturile penalilor de pe listele USR pentru Parlament n-ar fi putut fi validate fără semnătura personală a președintei USR Elena Lasconi. Este cel mai rușinos act de trădare a electoratului din România și cea mai puternică probă privind dublul standard practicat de USR. „Alături de penali în funcții publice” a devenit o practică uzuală a USR, cu acceptul explicit al noii conduceri instalate după eșecul electoral din această primăvară.

Știrea inițială:

În urma unei evaluări interne, membrii cu potențiale incompatibilități au fost deja retrași, iar reevaluarea va continua până la finalizarea listelor. De asemenea, au fost confirmate discuții pentru colaborări cu reprezentanți ai altor partide, iar Victor Ponta, fost premier, revine în PSD după excluderea sa în 2017.

"În urmă cu câteva minute a avut loc un Consiliu Politic Național strict pe teme organizatorice. Principalul vot care s-a dat astăzi, obținut în unanimitate, a fost acela de a nu avea pe liste candidați care au probleme în justiție. Inițial a fost vorba să nu existe acțiuni în justiție legate de problemele de corupție sau de cele asimilate acestora. Am extins această chestiune și către zonele de incompatibilitate. 

Deci, în acest moment, Partidul Social Democrat va veni în fața alegătorilor cu liste formate din oameni care nu au niciun fel de probleme în justiție de niciun fel de natură. Ceea ce este un lucru care continuă decizia luată și acum 4 ani de către conducerea PSD. 

S-a mai discutat și despre calendarul alegerilor, despre organizare, mandatar financiar, și așa mai departe", a spus Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al partidului.

Întrebat dacă au existat persoane incompatibile, Romașcanu a spus că "există cei care s-au retras deja, persoane notorii pe care le știți". "Există solicitarea din partea conducerii partidului, în urma votului de astăzi, ca toată lumea să facă o reevaluare a listelor și să ia măsuri de retragere acolo unde este cazul", a mai adăugat purtătorul de cuvânt, menționând că, din ceea ce se știe la nivel central, nu există alte persoane care să fie incompatibile. 

Reporter: "Știm că Piedone va deschide lista PSD Giurgiu pentru Senat. Vor mai fi colegi din partidul pe care îl conduce domnia sa pe listele PSD?"

Lucian Romașcanu: "Din ce știu eu, au existat aceste negocieri și vor fi câțiva oameni pe care PSD îi va avea pe listă în urma discuțiilor cu PUSL. Nu pot să vă confirm numele, probabil că domnul președinte (al PUSL) o să vă zică mai multe".

Reporter: "Care este motivul pentru care îi primiți din nou pe liste?"

Lucian Romașcanu: "Este o negociere care are ani de zile în urmă și a continuat și în acest moment. Există oameni de calitate, există oameni care pot ajuta. În consecință, decizia PSD a fost să accepte aceste persoane pe liste".

Purtătorul de cuvânt al PSD a spus și cine deschide listele pentru București. "Domnul Cercel și domnul Ghigiu la Camera Deputaților. În rest, sunt oameni cunoscuți; neavând, încă, lista închisă, din ce știu eu încă se lucrează la București, nu aș vrea să dau eu nume, dar sigur veți avea, în cursul zilei de astăzi, toate numele de pe lista respectivă. Bănuiesc că astăzi se vor închide listele pentru București, urmează să se facă această reevaluare privind compatibilitatea candidaților cu criteriile de integritate, urmând ca până pe data de 16 să avem listele finale. Eu cred că ceea ce avem până acum, plus Bucureștiul astăzi, rămâne adoptat".

Reporter: "Ce aduce nou revenirea domnului Victor Ponta în PSD, el fiind exclus din 2017? S-a schimbat domnul Ponta?"

Lucian Romașcanu: "Nu, s-a schimbat partidul. Nu este singurul membru al PSD-ului care a fost exclus în epoca domnului Dragnea și care a fost reprimit în partid. Este și cazul domnului Tudose, este și cazul domnului Neacșu. Sunt oameni care nu au avut o vinovăție explicită la momentul plecării din partid, și atunci, orice resursă pe care am pierdut-o este bine să o avem înapoi. Domnul Ponta este un fost premier al României de succes, unul dintre cei mai buni, cum și media a subliniat acest lucru, este un om cu notorietate și care, cu certitudine, aduce valoare PSD-ului". El a mai subliniat faptul că nu crede că Victor Ponta își mai dorește funcții la nivel înalt, și că este doar un sprijin important pe care îl poate aduce în demersurile legislative ale PSD.

Reporter: "Doamna Firea spunea că nu a fost fericită cu revenirea domnului Piedone. Au mai fost alți membri care s-au opus acestor numiri, a domnului Ponta și a domnului Piedone?"

Lucian Romașcanu: "Nu, nu au fost oameni care s-au opus. Doamna Firea are motivele domniei sale, întemeiate, de a nu avea un mare elan de bucurie la această numire. În politică există și asemenea momente".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel