PSD cere urgentarea procesului de reglementare a pieţei de energie şi acordarea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Partidul Social Democrat anunţă că va solicita, în cadrul coaliţiei de guvernare, urgentarea procesului de reglementare a pieţei de energie şi acordarea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de PSD, social-democraţii vor propune în coaliţie rediscutarea în regim de urgenţă a propunerii privind reglementarea pieţei de energie pentru o perioadă limitată.

„Scopul acestei soluţii este să se pună capăt tranzacţiilor speculative cu energie, iar operatorii serioşi din acest sector să poată funcţiona eficient în condiţii comerciale predictibile. Iniţiativa PSD are loc în contextul în care mai multe companii din acest domeniu şi-au manifestat deschiderea către o formulă de reglementare a pieţei pe o durată determinată, care să asigure stabilitatea preţurilor de tranzacţionare”, se precizează în comunicat.

Social-democraţii consideră că trebuie ţinut cont şi de faptul că reprezentanţii Comisiei Europene intenţionează să introducă un mecanism de plafonare a preţurilor la gaze naturale la nivelul UE. PSD aminteşte că a susţinut, încă de la începutul crizei energetice, că revenirea la o piaţă reglementată, pentru o durată limitată de timp, reprezintă „calea cea mai sigură pentru combaterea speculei şi protejarea cetăţenilor şi a economiei naţionale”.

PSD va mai propune în coaliţie utilizarea fondurilor europene disponibile pentru acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice şi să se asigure o protecţie reală pentru această categorie.

 

Citește și...

Vot pentru România - Schengen. Ciolacu: Singurul grup politic care a votat integral în favoarea acestei Rezoluții

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a transmis un mesaj după ce, marți, a fost votată rezoluţia prin care se cere aderarea României la spaţiul Schengen.

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat, marţi, 18 octombrie, cu o largă majoritate, o rezoluţie nonlegislativă în care îndeamnă statele membre să permită României şi Bulgariei să adere, fără întârziere, la spaţiul Schengen.

„Largă majoritate în sprijinul aderării României la spațiul Schengen în Parlamentul European! Singurul grup politic care a votat integral în favoarea acestei Rezoluții a fost grupul social-democraților europeni! Nicio abținere, niciun vot împotrivă! Acest rezultat confirmă că demersurile făcute de PSD au fost corecte și demonstrează încrederea și sprijinul de care beneficiem în interiorul familiei noastre europene”, a scris Marcel Ciolacu, marți după-amiază, pe contul său de Facebook.

„De altfel, această Rezoluție a fost inițiată chiar de grupul S&D din Parlamentul European. Cu adevărat, sunt îngrijorat de abținerile reprezentanților din grupul Renew și de la PPE. Le solicit tuturor partidelor românești care fac parte din cele două familii politice europene să facă toate demersurile pentru a-și convinge colegii că România merită în Schengen”, a conchis Marcel Ciolacu, președintele PSD.

De precizat că, în rezoluţie, adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri, eurodeputaţii susţin că, până la sfârşitul anului 2022, Consiliul UE ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel