Data actualizării:
Data publicării:

PSD - ALDE, ședință în Coaliție. Subiecte importante

Autor: Darius Muresan | Categorie: Politica
WhatsApp

Pachetul de legi pe Justiţie, proiectul de buget pe anul viitor, split TVA şi legile care vor fi iniţiate în Parlament sunt doar câteva dintre punctele aflate pe agenda şedinţei coaliţiei de guvernare.

Sedința va avea loc miercuri, după cum a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, liderul PSD. 

El a adăugat că la întâlnirea de luni a coaliţiei, care a fost una informală, s-a discutat deja despre buget, precum şi despre faptul că legile Justiţiei vor fi promovate prin iniţiativă parlamentară. 

"Mâine (n.r. - miercuri) o să avem o întâlnire a coaliţiei în care o să comunicăm şi deciziile luate. Am avut o primă discuţie despre buget, am avut o discuţie despre split TVA, despre legile Justiţiei, despre toate legile care să fie iniţiate în Parlament, despre contribuţii - aproape toate temele care erau de interes. Ne-am pus de acord. Mâine vom avea o şedinţă a coaliţiei în care la final vom comunica deciziile luate care să se şi implementeze", a precizat Dragnea la Parlament. 

Întrebat care vor fi legile care vor ajunge în Parlament dintre cele care ar fi trebuit să vină ca proiecte ale guvernului, el a enumerat, între altele, parteneriatul public privat, Fondul suveran de dezvoltare şi investiţii, fiind "toate şansele" şi pentru legile Justiţiei. 

"Premierul a spus ieri că îi va cere ministrului Justiţiei să-i spună care va fi perioada obligatorie care ar trebui să treacă prin procedură guvernamentală, să vedem dacă mai avem şanse sau nu să le trecem în această sesiune parlamentară, pentru că decizia noastră politică a fost să le adoptăm în această sesiune parlamentară. Părerea mea este - şi e o părere unanimă - să fie prin iniţiativă parlamentară, domnul ministru Toader ce are până la ora asta mâine poate să meargă să le pună la dispoziţia comisiei şi cred că va participala toate şedinţele comisiei, pentru că a fost iniţiativa dumnealui", a adăugat Dragnea. 

Numirea procurorilor șefi

Referitor la cele două articole considerate ca fiind controversate privind numirea procurorilor şefi, liderul PSD a anunţat că le va sugera colegilor din Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei - având în vedere că vor face raportul care va veni în plen - ca acea prevedere să fie lăsată deoparte. 

"Şi eventual să se ceară avizul comisiei de la Veneţia punctual pe acea prevedere, pe procedură. Eu în continuare până la ora asta susţin că acea procedură să rămână la cei trei actori: ministru, CSM şi preşedintele României. În ceea ce priveşte Inspecţia judiciară, cred cu tărie, mai ales după ultimele evenimente, că această instituţie trebuie să fie o instituţie autonomă. Dacă nu vor putea acum în comisia specială să găsească cea mai bună formă, poate se discută de o lege specială pe care să o adoptăm în următoarele luni de zile. Obiectivul este ca Inspecţia judiciară să fie o instituţie autonomă. Premierul n-a spus niciodată că nu-şi asumă. (...) CSM-ul a spus că practic noi nu putem să facem nimic. Totuşi, Parlamentul nu poate fi nici anulat, nici pus pe sertar", a adăugat Dragnea, potrivit Agerpres.

Un alt subiect la şedinţa informală de luni s-a referit la split TVA. 

"Am stabilit ieri să le aşezăm pe aceste legi, ca să discutăm despre aceste legi, să nu afectăm legea salarizării, să definim split TVA în aşa fel încât cei care sunt buni platnici să nu aibă niciun fel de problemă, iar cei care au datorii la stat dacă şi le plătesc să nu mai aibă această problemă. Ne interesează să aducem la bugetul de stat TVA-ul necolectat, declarat şi necolectat. Domnul Mişa n-a fost ieri, de aceea n-am putut să finalizăm discuţia, o să ne vedem mâine ceea ce era important, ceea ce s-a prezentat până acum, sunt prevăzute toate actele normative care au fost adoptate, este încadrare sub 3 % deficit, un program de investiţii bun, deci semnele sunt foarte bune", a detaliat Liviu Dragnea. 

Întrebat dacă legea pensiilor este cuprinsă în draftul de buget pentru anul viitor, Dragnea a negat: "Nu. Din moment ce nu o avem, n-ai cum să o prinzi. Din moment ce nu e adoptat, ca să vii cu un proiect de lege a bugetului de stat nu poţi să vii decât pe legi adoptate, nu poţi să rezumi că în anul următor sau peste o lună va fi adoptată o lege. Legea pensiilor nu este obligatoriu să-i producă efectele financiare în 2018, în schimb toate creşterile de care am vorbit în programul de guvernare sunt prinse în legea bugetului". 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel