Provocări în Republica Moldova. Deputații din Găgăuzia au votat o lege privind utilizarea panglicii Sf. Gheorghe în regiune
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Deputații din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia au votat o lege care permite utilizarea panglicii Sfântului Gheorghe pe teritoriul regiunii.

Adunarea Populară a Găgăuziei a votat o lege despre care susțin că ar permite utilizarea pe teritoriul regiunii a panglicii negru-oranj, considerată unul din simbolurile războiului pornit de Rusia în Ucraina.

Legea a fost adoptată „după o procedură accelerată”, a precizat autorul proiectului, deputatul Serghei Cimpoeș, scrie Gagauzinfo.md.

Potrivit sursei, documentul a fost fost votat în două lecturi, cu unanimitate de voturi.

Anterior, reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului la Comrat, Svetlana Mironova, a declarat că adoptarea acestei legi nu este decât o „acțiune politică”. Or, legile locale din Găgăuzia nu pot fi mai presus decât Constituția și legile Republicii Moldova.

Totodată, avocatul Dmitri Kiseev consideră că documentul adoptat în Găgăuzia nu va avea valoare juridică pentru poliție, scrie Gagauzinfo.md.

Amintim că pe 14 aprilie, Parlamentul a votat legea care interzice însemnele războiului, inclusiv panglica ”Sf. Gheorghe”, literele ”Z„ și ”V„. Pe 19 aprilie, președintele Maia Sandu a promulgat legea, iar o zi mai târziu, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, încălcarea interdicției se va pedepsi cu amenzi de până la 9.000 de lei, pentru persoane fizice, și cu până la 18.000 mii lei, pentru persoane juridice, scrie Jurnal.md.

The Times: Putin se pregătește să invadeze Moldova

Rusia va încerca să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, prin Moldova, potrivit unor surse militare ucrainene, citate de The Times.

Una dintre surse a spus că există un „număr de indicatori” care prevestesc un atac în viitorul apropiat asupra fostului stat sovietic, care are doar 3.250 de soldați în armata sa. 

O invazie a Moldovei finalizată cu succes ar duce la mutarea trupelor ruse pe flancul Vestic, către Odesa, în Ucraina.

„Credem că Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Moldova. Soarta Moldovei este crucială. Dacă rușii vor începe să preia controlul, noi vom fi, militar, o țintă mai ușoară, iar amenințarea la adresa Ucrainei va fi existențială”, a spus sursa (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel