Protestul în genunchi, INTERZIS la Olimpiadă. Nicio imagine nu va fi transmisă. Guşă: Provocator. Nu are loc aici
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Cczmin Guşă, preşedintele Federaţiei Române de Judo a explicat de ce Comitetul Internaţional Olimpic a interzis la Jocurile Olimpice un gest specific mişcării Black Lives Matter.

"Va continua 'războiul' de pe stadioanele de fotbal şi la Olimpiadă? Vor îngenunchia sportivii, vor aduce mesaje politice la Jocurile Olimpice?", a întrebat Val Vâlcu, în emisiunea Deferiţi Mass-Media. 

"A fost interzisă treaba asta cu îngenuncheatul. A fost un meci de fotbal feminin joi noaptea şi echipele au îngenuncheat, dar din dispoziţia Comitetului Olimpic Internaţional aceste imagini au fost şterse, nu se vor distribui. Nu se mai merge pe ideea de protest, ci pe ideea de comuniune, de a fi împreună, de a discuta despre competiţie şi pace. Se consideră că acel gest este unul provocator şi nu are loc la Olimpiadă, de asta s-a luat această decizie", a declarat Cozmin Guşă la DC NEWS TV. 

Comitetul Olimpic Internaţional a intrat în conflict cu mişcarea Black Lives Matter, după ce a decis să interzică postarea pe reţelele sociale a pozelor sau videoclipurilor cu sportivi care vor îngenunchea în semn de protest la Olimpiadă. 

Mesajul câtre echipele de social-media a fost trimis miercuri cu o referinţă specială la primul meci de fotbal feminin dintre Marea Britanie şi Chile. Cele două echipe au îngenucheat înainte de meciul ce a avut loc joi dimineaţă, într-un semn de protest împotriva rasismului şi a urii din mediul online, iar gestul a fost apoi urmat de sportivele din Statele Unite şi Suedia, precum şi de cele din Noua Zeelandă.

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste imagini nu a fost postată pe site-ul evenimentului sportiv Tokyo 2020 sau pe paginile sale de Facebook şi Twitter, Instagram.

Decizia vine în pofida relaxării recente a CIO 50, care anterior interzisese sportivilor să facă orice fel de „demonstraţie sau propagandă politică, religioasă sau rasială”.  Protestul paşnic este acum permis pe terenul de joc, cu condiţia să se facă fără întreruperi şi cu respect pentru ceilalţi concurenţi.  

Gestul a fost readus în atenţie în 2016, când un jucător profesionist de fotbal american îngenunchea pentru prima dată în timpul intonării imnului naţional. Acum aproape cini ani, Colin Kaepernick, fost jucător profesionist de fotbal american, alegea să îngenuncheze pentru prima dată, în timpul intonării imnului naţional, la un meci al echipei sale.  Gestul sportivului venea în semn de protest împotriva inechităţilor rasiale din SUA şi brutalităţilor poliţiştilor faţă de oamenii de culoare şi a stârnit atunci o întreagă dezbatere, sportivul fiind acuzat de lipsă de respect la adresa unui simbol naţional. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel