Protestul din București are ecou în presa internațională. Rata scăzută de vaccinare din România revine în prim-plan
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Observator
Sursă foto: Observator
Protestul din București, de la Palatul Parlamentului, are în prezent ecou în presa internațională.

Mii de oameni au fost așteptați să iasă în stradă din București, marți, în timp ce parlamentarii români votează extinderea utilizării permisului de sănătate COVID-19 la locul de muncă, relatează Euronews. România are a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană, cu doar 39,6% din populație complet vaccinată împotriva COVID-19, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Media pentru cele 31 de țări din UE/SEE este de 67,3%.

Eforturile de a crește rata de vaccinare, inclusiv o campanie împotriva dezinformării, au eșuat în mare măsură, iar noul guvern – format din Partidul Național Liberal (PNL) de centru-dreapta, Partidul Social Democrat (PSD) de stânga și UDMR al minorității maghiare, acum dorește să extindă utilizarea permisului COVID-19 la locurile de muncă.

AUR, menționat de publicația europeană

Partidul populist de extremă-dreapta AUR, care a creat o surpriză la alegerile legislative de anul trecut prin intrarea în parlament, este vehement împotriva proiectului de lege planificat, condamnându-l drept „liberticid” și o încercare ascunsă de a impune vaccinarea obligatorie.

„Alianța dictatorială PSD/PNL/USR vrea să condiționeze dreptul la muncă al românilor”, scrie AUR luni într-o postare pe Facebook.

„Vor să impună, deghizat, vaccinarea obligatorie”, au adăugat ei, îndemnând oamenii să se alăture protestului din fața Parlamentului.

Potrivit unui sondaj IPSOS pentru Forumul Economic Mondial, lansat la începutul acestei luni, 78% dintre lucrătorii din întreaga lume susțin mandatele de vaccinare și mască, inclusiv din România.

Protestele din România, știre în Texas

De asemenea, știrea a fost preluată și de publicația texană The Lufkin Daily News, care a postat o imagine a protestatarilor în timp ce scandează. Aceștia au pe umeri steaguri, iar în mâini țin icoane sau cruci ortodoxe. 

Intră AICI ca să vezi imaginea. 

Proteste la Parlament 

Unii analiști apreciază ceea ce se întâmplă acum la Parlament ca fiind asemănător cu ceea ce s-a întâmplat la Capitoliu, la începutul anului, în 6 ianuarie 2021. Atunci, însă, forțele de ordine au protejat clădirea, acum stau la gardul Parlamentului, în timp ce protestatarii sunt la ușile clădirii. 

George Simion a intrat în Parlament, la lucrări, unde îi provoacă pe parlamentarii care susțin certificatul verde COVID. El îi atenționează pe parlamentari că în jurul clădirii sunt 15.000 de oameni, care protestează. ”Certificatul ăsta trebuie respins” susține liderul AUR. ”Acum o să fac ce e normal, o să dau înapoi portavocea USR-ului.” a mai spus el. 

Citește aici mai multe: PROTESTELE se mută la Guvern. Premierul Ciucă l-a sunat pe ministrul de Interne. I-a cerut să protejeze instituțiile statului - VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel