Protestele din El Salvador se suprapun scăderii bitcoinului
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
În El Salvador, adoptarea bitcoinului nu a fost o schimbare pe placul populației. Moneda a scăzut cu 20%. 

Protestele generalizate, problemele tehnologice și o scădere a valorii au marcat prima zi a adoptării de către El Salvador a Bitcoin ca mijloc legal de plată, scrie BBC. Prețul Bitcoin de marți s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din ultima lună, scăzând de la 52.000 $ (37.730 GBP) la sub 43.000 $.

Un politician din opoziție a declarat că scăderea a cauzat pierderea a 3 milioane de dolari din rezerva de bitcoin din El Salvador, una dintre cele mai sărace țări din America Latină.

Portofelul virtual nu a fost suportat de toate companiile

Lansarea bitcoinului în El Salvador a fost departe de ceea ce președintele Nayib Bukele ar fi dorit atunci când a început experimentul îndrăzneț.

Platforme precum Apple și Huawei nu ofereau portofelul digital susținut de guvern, cunoscut sub numele de Chivo, iar serverele au intrat în offline după ce nu au putut ține pasul cu înregistrările utilizatorilor.

Pe măsură ce schimbarea a devenit din ce în ce mai concretă, Chivo a început să apară pe mai multe platforme și a fost acceptat retaileri precum Starbucks și McDonald's.

Locuitorii țării au primit o fracțiune de bitcoin


Guvernul a dat locuitorilor din El Salvador câte 30 de dolari Bitcoin pentru a încuraja adoptarea cryptomonedei. Se spune că Bitcoin ar putea economisi țării 400 de milioane de dolari pe an în comisioane de tranzacție pentru fondurile trimise din străinătate.

Cu toate acestea, utilizând date de la Banca Mondială și guvern, BBC calculează că economia ar putea fi mai aproape de 170 de milioane de dolari.

"Trebuie să rupem paradigmele trecutului", a scris pe Twitter președintele Bukele. „El Salvador are dreptul să avanseze spre prima lume”.

Ed Hernandez conduce un magazin de familie în San Salvador, unde clienții cumpără produse esențiale precum orez, fasole și produse de curățat. Este prosper. 

"În timpul pandemiei, a fost bine să nu se folosească bani numerar", a declarat el pentru BBC, adăugând că îl protejează de clienții care plătesc cu bancnote contrafăcute.

Scădere bruscă a valorii

Prima zi a adoptării Bitcoinului nu a fost una tocmai bună, cryptomoneda scăzând cu aproximativ 20%. 

"A fost o zi foarte proastă pentru președintele Bukele, guvernul său și experimentul său Bitcoin", a declarat pentru BBC politicianul de opoziție Johnny Wright Sol. "Majoritatea populației știe foarte puține despre cryptomonede. Ceea ce știm despre piață este că poate deveni foarte volatilă. Astăzi, acest lucru s-a manifestat cu siguranță".

Wright Sol a spus că Bitcoin nu este o monedă națională adecvată și a fost concis: "Legea Bitcoin a fost aprobată în parlament, cu aproape nicio dezbatere. A durat doar aproximativ cinci ore pentru a fi adoptată”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel