Data publicării:

Protestele din Bangladesh: Studenții cer un marș către capitală pentru a forța demisia premierului

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Studenții protestatari din Bangladesh au cerut un marș către capitala Dhaka, sfidând o interdicție de circulație impusă la nivel național, pentru a pune presiune pe prim-ministrul Sheikh Hasina să demisioneze, la o zi după ce ciocnirile violente din această țară sud-asiatică au dus la moartea a aproape 100 de persoane.

Luni, tancuri ale armatei și vehicule ale poliției erau prezente pe străzile capitalei, iar forțele de securitate patrulau pe jos, conform unui canal de știri online. Traficul civil era aproape inexistent, cu excepția câtorva motociclete și taxiuri cu trei roți.

Cel puțin 91 de persoane au fost ucise și sute au fost rănite duminică, într-un val de violențe ce a cuprins această țară cu 170 de milioane de locuitori, după ce poliția a utilizat gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa zecile de mii de protestatari. Începând de duminică seara, a fost impusă o interdicție de circulație la nivel național, serviciile de cale ferată au fost suspendate, iar uriașa industrie de confecții a țării a fost închisă.

Bangladesh este cuprinsă de proteste și violențe care au început luna trecută, după ce grupurile de studenți au cerut eliminarea unui sistem de cote controversat pentru locurile de muncă guvernamentale. Aceste proteste s-au transformat într-o campanie care solicită demiterea lui Hasina, care a câștigat un al patrulea mandat consecutiv în ianuarie, într-o alegere boicotată de opoziție.

Duminică, numărul victimelor, inclusiv cel puțin 13 polițiști, a fost cel mai mare înregistrat într-o singură zi de proteste din istoria recentă a Bangladeshului, depășind cele 67 de decese raportate pe 19 iulie, când studenții au ieșit în stradă împotriva cotelor.

Guvernul a declarat o interdicție de circulație pe termen nelimitat începând de duminică la ora 18:00 și a anunțat, de asemenea, o vacanță generală de trei zile începând de luni. „Guvernul a ucis mulți studenți. A sosit momentul pentru răspunsul final,” a declarat Asif Mahmud, coordonatorul protestelor, într-o declarație pe Facebook. „Toată lumea va veni la Dhaka, mai ales din districtele înconjurătoare. Veniți la Dhaka și luați poziție pe străzi.”

Armata din Bangladesh a îndemnat pe toată lumea să respecte regulile impuse de interdicția de circulație. „Armata Bangladeshului își va îndeplini datoria promisă în conformitate cu constituția și legile existente ale țării,” se arată într-o declarație emisă duminică seara.

„În acest sens, cetățenii sunt rugați să respecte interdicția de circulație și să ofere întreaga lor cooperare,” a adăugat armata, menționând că măsura a fost impusă pentru a asigura securitatea vieților, bunurilor și a instituțiilor de stat importante.

Violența se extinde în întreaga țară

În weekend, au avut loc atacuri, acte de vandalism și incendieri care au vizat clădiri guvernamentale, birouri ale partidului de guvernământ Awami League, secții de poliție și case ale reprezentanților publici, conform relatărilor din presa locală. Violențe au fost raportate în 39 dintre cele 64 de districte ale țării.

Căile Ferate din Bangladesh au suspendat toate serviciile pe termen nelimitat din cauza escaladării violențelor. Fabricile de confecții din țară, care furnizează îmbrăcăminte pentru unele dintre cele mai mari branduri din lume, au fost și ele închise pe termen nelimitat. „Având în vedere situația actuală, proprietarii au decis să închidă toate fabricile de confecții din întreaga țară, ținând cont de siguranța generală a muncitorilor,” a declarat Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Îmbrăcăminte din Bangladesh.

Rolul armatei țării în gestionarea violenței a intrat în centrul atenției, un grup de ofițeri militari retrași îndemnând-o pe Hasina să retragă trupele de pe străzi și să adopte „inițiative politice” pentru a rezolva criza. Șeful Statului Major al Armatei, Generalul Waker-Uz-Zaman, a declarat că armata va fi mereu prezentă pentru interesele poporului și pentru orice necesități ale statului. El urma să țină o conferință de presă luni, dar aceasta a fost anulată, conform biroului purtătorului de cuvânt al armatei, fără a fi oferite motive.

Criticii lui Hasina, alături de grupuri pentru drepturile omului, au acuzat guvernul de utilizarea forței excesive împotriva protestatarilor, acuzație pe care Hasina și miniștrii săi o neagă. Pentru a doua oară în timpul protestelor recente, guvernul a închis serviciile de internet de mare viteză, au declarat operatorii de telefonie mobilă. Platformele de socializare, Facebook și WhatsApp, nu erau disponibile, nici măcar prin conexiuni de bandă largă.

Luna trecută, cel puțin 150 de persoane au fost ucise și mii rănite în violențe provocate de protestele studențești împotriva cotelor pentru locurile de muncă guvernamentale. Protestele s-au oprit după ce Curtea Supremă a eliminat majoritatea cotelor, dar studenții au revenit în stradă săptămâna trecută, cerând justiție pentru familiile celor uciși și demisia lui Hasina. Hasina a declarat că „cei care provoacă violențe nu sunt studenți, ci teroriști care încearcă să destabilizeze națiunea”.

Tarique Rahman, președintele interimar în exil al Partidului Naționalist din Bangladesh, aflat în opoziție, a spus că protestele sunt acum „o luptă sângeroasă între autocrație și democrație”. „În timp ce regimul continuă să-și intensifice represiunea...națiunea imploră comunitatea internațională...să susțină adevărul și dreptatea și să acționeze din pozițiile lor respective” a postat el pe platforma X.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel